Quantcast
Channel: Kommunen informerer – SkagensAvis.dk – lokale nyheder fra Skagen
Viewing all 1964 articles
Browse latest View live

Tid for valg af entreprenør til tømning af tank

$
0
0

Har man en bundfældningstank, kan man nu vælge, hvilken entreprenør man vil benytte til tømning af tanken i 2018.

Er man ejer af et sommerhus, hvor tanken blev tømt i 2017, skal man ikke foretage et valg i år, da tanke ved sommerhuse som hovedregel kun bliver tømt hver andet år. Har sommerhuset status som helårsbolig eller bliver lejet ud på helårsbasis, bliver tanken dog tømt hvert år.

Man kan foretage sit valg via Forsyningens hjemmeside www.forsyningen.dk under menupunktet Spildevand. Man skal benytte sin tank-kode (personlige kode), som fremgår af den seneste tømningsattest. Man kan også få koden oplyst ved at henvende dig til Forsyningen via mail hewl@forsyningen.dk eller på tlf. 51633058.

Det er muligt at skifte entreprenør frem til 15. februar 2018.

Man kan vælge Forsyningens entreprenør FKS Slamson A/S eller blandt følgende private entreprenører, som er godkendt til at tømme bundfældningstanke i 2018: Skagen Cementstøberi A/S, Aagaard Entreprenør, AQUA Service, Stæten A/S, Bo Andersen Sæby A/S, Sæby & Rørholt Kloakservice samt Brønden Maskinstation.

Foretager man ikke noget valg, vil man automatisk få tømt af den entreprenør, der sidst har tømt tanken.

Ordningen omfatter bundfældningstanke, septiktanke, hustanke og trixtanke mv. uden for kloakopland. Ordningen omfatter ikke samletanke (uden afløb), køkkenbrønde, pumpebrønde, fordelerbrønde, fedtbrønde og lignende.

I Frederikshavn Kommune findes der ca. 5.800 bundfældningstanke. Som borger i Frederikshavn Kommune er man forpligtet til at gøre brug af den kommunale tømningsordning.

 

 

Her kan man læse mere om tømningsordningen:

https://www.forsyningen.dk/Privat/Spildevand/T%C3%B8mningsordning

 

Via dette link kan man skifte entreprenør, hvis man ønsker dette:

http://portal.enviweb.dk/Tank.aspx

 

 

Tekst af Per Rye


Landbaseret saltvandsdambrug på Buttervej

$
0
0

Frederikshavn Kommune har meddelt miljøgodkendelse til etablering af et landbaseret saltvandsdambrug – Skagen Aquaculture – på adressen Buttervej 45. Afgørelsen er truffet i henhold til bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed i medfør af miljøbeskyttelsesloven.

Projektet med Esben Bøje Jensen som kontaktperson omfatter etablering af i alt 3 ”RAS2020-moduler” til produktion af regnbueørreder på ca. 4 kg. Den samlede produktion bliver på 3.600 tons ørreder.

Projektet etableres i to etaper, og der forventes fuld drift i løbet af 2021. Anlægget etableres med eget rensningsanlæg. Renset procesvand udledes til Kattegat. Vandforsyningen til anlægget består af dels saltvand fra Skagerrak og dels ferskvand.

Frederikshavn Kommune har samtidig vurderet, at projektet ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering efter lovbekendtgørelse om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Klagefristen udløber ved midnat den 1. februar 2018.

Se mere om anlægget på kommunens hjemmeside:

http://frederikshavn.dk/Sider/Milj%C3%B8godkendelse-og-screening-efter-reglerne-om-milj%C3%B8vurdering-p%C3%A5-adressen-Buttervej-45,-9990-Skagen.aspx

Link til den samlede miljøgodkendelse og planerne for anlægget:

 http://frederikshavn.dk/Documents/center_for_teknik_og_miljo/Afg%C3%B8relse%20for%20virksomheder/MGK_Skagen%20Aquaculture_incl%20bilag_04012018.pdf

 

 

Tekst af Per Rye

Borgmesterens træffetider i januar

$
0
0
Borgmester Birgit S. Hansen kan træffes på kommunens tre Rådhuse:
 

Sæby Rådhus: Mandag den 22. Januar, kl. 10.00 – 11.00

Skagen Rådhus: Onsdag den 24. Januar, kl. 10.00 – 11.00

Frederikshavn Rådhus: Torsdag den 25. Januar, kl. 11.00 – 12.00

Husk at bestille tid

For at ingen skal gå forgæves, skal man aftale tid forud for et møde.
Kontakt borgmestersekretær Lene Axelsen på mail:
leax@frederikshavn.dk eller tlf 98 45 90 05.

Tilbageskødning af arealer ved Nordstrand

$
0
0

Økonomiudvalget skal på udvalgets første møde i den nye byrådsperiode den 17. januar bl.a. behandle et punkt om en tillægsbevilling, der vedrører tilbageskødning af arealer ved Nordstrand i Skagen.

De tidligere købere betragter sig som værende ”kommet i klemme”, da man ikke kan bygge som forventet. Derfor ønsker man nu at skøde tilbage til Frederikshavn Kommune. Økonomisk drejer det sig om næsten 4,3 mio. kr.

Det fremgår af punktet, at der er tale om et område i den nordvestlige del af Skagen – ud mod Skagen Nordstrand -, som ved et kommuneplantillæg fra 2006 er udlagt til byudviklingsområde. I området har der tidligere været drevet erhverv med minkfarme.

Tilbage i 2006 og efterfølgende år solgte Skagen og Frederikshavn kommune en række ejendomme beliggende ved Nordstrand til selskabet Skagen Nordstrand A/S og Skagen Nordstrand Holding K/S.

Nogle af ejendommene bestod af hedearealer, der er beskyttet efter naturbeskyttelsesloven. Efter ønske fra Skagen Nordstrand A/S om opførelse af byggeri på ejendommen gav Frederikshavn Kommune dispensation fra denne bestemmelse. Dispensationen er dog efterfølgende ophævet af Natur- og Miljøklagenævnet ved afgørelse fra december 2016.

Ikke mulighed for hotel eller andet byggeri

Dette har medført, at der ikke åbnes muligheder for opførelse af det ønskede hotel eller andet byggeri det pågældende sted. Skagen Nordstrand A/S har efterfølgende fremsendt krav om erstatning på grund af indskrænkninger i anvendelsen af det pågældende areal. Skagen Nordstrand A/S har i den forbindelse gjort gældende, at selskabet er berettiget til at hæve handlerne og derved lade overdragelserne af samtlige arealer gå tilbage.

Frederikshavn Kommune tilkendegiver i samråd med kommunens advokat over for Skagen Nordstrand, at kommunen er indstillet på at se på en forligsmæssig løsning, der indebærer en delvis tilbageskødning af et areal på 10.209 m2, hvilket alene svarer til de arealer, som er omfattet af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse.

Mulighed for forlig

Forligsdrøftelserne har ført frem til, at der er mulighed for at indgå et forlig på følgende vilkår:

  • Frederikshavn Kommune får tilbageskødet 10.209 m2, svarende til den del af det solgte areal, som er omfattet af Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse
  • Den indekserede købesum for dette areal er opgjort til 4.022.18 kr.
  • Udgifterne til tilbageskødningen deles mellem parterne
  • Parterne afholder hver deres advokatomkostninger

Frederikshavn Kommunes forligsdrøftelser er sket med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse.

Tilbageskødning af arealer beløber sig til 4.022.178 kr. Hertil kommer bl.a. advokatsalærer på i alt næsten 237.000 kr. Den samlede udgift løber op i 4.271.890 kr.

Kommunaldirektøren indstiller forud for mødet, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende, at den forligsmæssige løsning godkendes med 4.022.178 kr., at der gives en tillægsbevilling på 4.271.890 kr. finansieret af kassen, samt at der frigives et rådighedsbeløb svarende til tillægsbevillingen.

 

Hvis man vil se et lidt større kort over området, end det herunder, kan dette link benyttes og derefter scrolle til siderne  77-78:

http://frederikshavn.dk/meetings/%C3%98konomiudvalget%202018-2021%20(%C3%85ben)/2018/17-01-18/0Dagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

Tekst af Per Rye

Nyt sundhedsudvalg klar med første dagsorden

$
0
0

Det nysammensatte politiske sundhedsudvalg gør nu klar til første møde i den nye byrådsperiode. Det sker den 15. januar om eftermiddagen.

Der skal vælges ny formand, og her står det klart, at Christina Lykke Eriksen (F) kan se frem til at indtage denne post i stedet for Anders Broholm (V), der er tiltrådt som formand i Kultur- og Fritidsudvalget.

Sundhedsudvalget består endvidere af Jytte Høyrup (V), Kasper Lau (DF), Anders Brandt Sørensen (A), Brian Kjær (A), Ida Skov (Ø) samt Irene Hjortshøj (A).

Udvalget skal også fastlægge mødedatoer for 2018.

På baggrund af en kort administrativ præsentation af Sundhedsudvalgets kompetenceområde drøfter udvalget, hvordan det gerne vil introduceres til området. Der lægges bl.a. op til, at udvalget får korte faglige oplæg i tilknytning til behandling af konkrete sager med det formål at beskrive lovgivning, praksis og økonomi, så udvalget kan se sagen ind i en bredere faglig sammenhæng. Ligeledes kan indgå egentlige temadrøftelser på udvalgte områder.

Endvidere vil man formentlig beslutte sig for en besøgsrunde, hvor udvalget tager på rundtur og besøger forskellige institutioner og tilbud i løbet af første halve år i forbindelse med ordinære udvalgsmøder. Besøgene kan tilrettelægges ud fra geografi: Skagen, Ålbæk, Frederikshavn, Sæby, Østervrå og Dybvad og aktualitet i forhold til konkrete sager.

Der skal vælges 3 politiske repræsentanter til Kommunalt Lægeligt Udvalg. Udvalget skal bestå af lokale alment praktiserende læger og relevante repræsentanter fra kommunen. En af disse skal være formanden for Sundhedsudvalget.

 

Aftale om hjælp til inaktive borgere

Endelig er der på dagsordenen for den åbne del af mødet lagt op til en drøftelse af en samarbejdsaftale mellem kommunen og Boblberg for borgere i kommunen.

Platformen koster 96.000 kr. pr. år ekskl. moms, og indgås samarbejdsaftalen, træder den i kraft pr. 1. februar. Aftalen er uopsigelig i perioden 1. februar 2018 til 31. januar 2020. Det er derefter muligt for begge parter at træde ud af aftalen med 6 måneders varsel. Prisen på raten er fast til 1. februar 2019.

Boblberg er et digitalt boblende sundhedsfællesskab, som hjælper inaktive borgere på deres egne betingelser. Boblberg fremmer fysisk og mental sundhed, styrker samskabelse og forebygger ensomhed.

Pt. bruges platformen af 20 kommuner i Danmark, hvor borgere nemt og sikkert kan skabe sociale fællesskaber fra borger til borger. Platformen har mere end 40.000 medlemmer, og som noget helt nyt kan portalen nu også bruges af borgerne på tværs af kommunerne.

Medlemmer af Boblberg kan søge efter andre medlemmer til at dyrke motion med, at tale med om de svære ting i livet, at tage på udflugt med, en støtteperson til at gå lange ture med, at skabe nye venskaber og meget mere. Medlemmer kan også tilbyde deres tid til andre og give en hjælpende hånd til den, der mangler nogen at følges med, ikke kan finde et tilbud, der matcher behovet, eller til den der synes, at det er svært at komme ind i et fællesskab. Platformen gør det muligt at forbinde borgere med hinanden omkring fritid, sundhed, kultur og natur.

Medlemmerne af Boblberg kommunikerer i bobler, og der kan kommunikeres ved hjælp af private beskeder eller i et åbent kommentarfelt.

På den lukkede del af mødet skal Sundhedsudvalget tage stilling til en ansøgning om tilskud til stævne for krigsveteraner på Læsø i juni 2018.

 

 

Tekst af Per Rye

Kommunal ungeindsats og FGU-uddannelse

$
0
0

I oktober 2017 blev regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre på Christiansborg enige om en aftale om bedre veje til uddannelse og job, herunder den forbedrende grunduddannelse (FGU) og den kommunale ungeindsats. Aftalen forventes vedtaget i løbet af foråret 2018.

Det Lokale Arbejdsmarkedsråd har planerne til drøftelse, når rådet mødes den 15. januar.

Det fremgår af tankerne i planen, at nogle unge har brug for en særlig forberedende indsats efter grundskolen for at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.

I dag findes der en lang række forberedende uddannelsestilbud, der på forskellig vis hjælper disse unge. FGU erstatter en række af de nuværende forberedende tilbud. Det drejer sig om produktionsskoletilbud, kombineret ungdomsuddannelse og erhvervsgrunduddannelsen (EGU), som integreres i den nye uddannelse.

Derudover drejer det sig om almen voksenuddannelse, ordblindeundervisning for voksne samt forberedende voksenundervisning, som ligeledes integreres i den nye uddannelse for de unge i målgruppen.

Etableringen af den nye uddannelse skal tage udgangspunkt i de unge og styrke sammenhængen samt løfte den samlede kvalitet i uddannelsesindsatsen for målgruppen.

Den nye uddannelse tager udgangspunkt i produktionsskolernes særlige pædagogik kombineret med de almenfaglige elementer fra VUC. Den skal således bygge på styrkerne fra eksisterende forberedende tilbud, men inden for en ny ramme i et inkluderende læringsmiljø.

 

Formål med ny FGU

Den nye FGU skal give de unge kundskaber, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller opnå ufaglært beskæftigelse. Uddannelsen skal derudover styrke deres personlige og sociale kompetencer og demokratiske dannelse.

FGU skal henvende sig til unge under 25 år uden en ungdomsuddannelse. FGU skal være et tilbud for unge, der har behov for afklaring om deres fremtidige uddannelses- og beskæftigelsesvej.

FGU kommer til at bestå af 3 spor: almen grunduddannelse, produktionsgrunduddannelse og erhvervsgrunduddannelse.

Udgangspunktet for almen grunduddannelse er undervisning i almene fag tilrettelagt praksisrettet. Sporet henvender sig primært til unge, der ønsker at kvalificere sig til en erhvervsuddannelse eller Hf.

Udgangspunktet for produktionsgrunduddannelsen er værkstedsundervisning, som man i dag kender det fra især produktionsskolerne. Sporet henvender sig primært til unge, som har en praktisk læringstilgang. Formålet for sporet er senere overgang til en erhvervsuddannelse eller ufaglært beskæftigelse på et kvalificeret grundlag.

Udgangspunktet for erhvervsgrunduddannelsen er aftalebaseret praktik. Sporet henvender sig primært til unge, der ønsker beskæftigelse og eventuelt at fortsætte i en erhvervsuddannelse. EGU i sin nuværende form videreføres som udgangspunkt i FGU, herunder med virksomhedspraktik på baggrund af en praktikaftale, der fastsætter elevens løn- og arbejdsforhold samt mulighed for højskoleophold. Hvis eleven på tilfredsstillende vis gennemfører hele sporet i erhvervsgrunduddannelsen med afsluttende evaluering, giver dette adgang til dimittendrettigheder på samme måde som for EGU i dag.

Hvert niveau har som udgangspunkt en varighed på 20 uger. Der gives dog mulighed for fleksibilitet i varigheden på det enkelte niveau, hvis individuelle forhold taler herfor. Den samlede uddannelse fastlægges med en varighed på max. 2 år.

Den kommunale ungeindsats skal bl.a. omfatte, at (UU) Ungdommens Uddannelsesvejlednings eksisterende funktioner og opgaver, der knytter an til uddannelses- og erhvervsvejledning i grundskolen og 10. kl., herunder introduktionskurser i 8. klasse, uddannelsesparathedsvurderinger, brobygning etc., foruden vejledningsindsatsen i forhold til elever på frie grundskoler.

 

Tekst af Per Rye

Tvind-relaterede opholdssteder til ny politisk drøftelse

$
0
0

Det daværende Børne- og Ungdomsudvalg drøftede i starten af december 2017 kommunens brug af opholdssteder og skoler med tilknytning til Tvind.

Orienteringen blev dengang taget til efterretning; men et flertal i udvalget bestående af SF, Venstre og DF besluttede, at børne- og ungdomsområdet fremover ikke anvender Tvind-relaterede opholdssteder og skoler mv.

Ida Skov (Ø) kunne dengang ikke stemme for, begrundet i, at der ikke forelå en konkret begrundelse herfor. Bent H. Pedersen (A) stemte imod og opfordrede samtidig Økonomiudvalget til at tage sagen op. Ingen af disse 2 er længere medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, der endvidere har fået Anders Brandt Sørensen (A) som ny formand.

Sagen har også været forelagt i det daværende socialudvalg og arbejdsmarkedsudvalg.

På baggrund af, at Børne- og Socialministeren kort tid efter Børne- og Ungdomsudvalgets behandling af orienteringen offentliggjorde et svar til Folketingets social-, indenrigs- og børneudvalg den 14. december, genoptager Børne- og Ungdomsudvalget orienteringspunktet.

Dette sker med henblik på at sikre administration i overensstemmelse med svaret fra ministeriet. Frederikshavn Kommunes jurist samt KL’s juridiske kontor vurderer sagen i overensstemmelse med ministerens svar.

Via disse 2 links kan der læses mere om, hvad Skagens Avis i december 2017 skrev om Børne- og Ungdomsudvalgets drøftelse:

http://www.skagensavis.dk/2017/12/14/kommunen-vil-udfase-skoler-med-relation-til-tvind.html

 

http://www.skagensavis.dk/2017/12/06/kommunens-brug-af-opholdssteder-tilknyttet-tvind.html

 

 

Tekst af Per Rye

Nyhed – Det Sociale Pitstop i Frederikshavn Kommune

$
0
0

Frederikshavn Kommune etablere projekt Det Sociale Pitstop i dag, den 15. januar. Det er tilbud om tidlig forebyggende indsats til voksne borgere, der oplever vanskeligheder i deres hverdag som de ikke rigtig får løst og måske er bekymret for kunne forværres. Det kan være praktiske ting omkring din økonomi, ensomhed, sociale situation, helbred og meget andet.

Medarbejderne i Det Sociale Pitstop kan sammen med borgeren hurtigt undersøge hvilke muligheder for hjælp, du som borger, med fordel kunne benytte dig af.

Det Sociale Pitstop har adresse på Kalkværksvej nr. 7 i Frederikshavn.

Vi sidder klar til at tale med borgerne – man møder bare op.

Mandage 11-15
Onsdage 11-15
Torsdage 13-17

Lukket på helligdage


Ny kommunal forkortelse: NUZ – ”nærmeste udviklingszone”

$
0
0

En ny forkortelse i den kommunale praksis lanceres nu: ”NUZ”, som står for ”nærmeste udviklingszone”.

Der er tale et skoletilbud, hvor elever med opmærksomheds- og/eller kontaktvanskeligheder inkluderes i almene klasser. I projektet ønskes det undersøgt, hvorvidt elever med opmærksomheds- og eller kontaktvanskeligheder kan opnå fagligt og socialt udbytte af at være inkluderet i et alment undervisningstilbud, og om elever fra almenområdet kan opnå bedre forståelse for andre børns udfordringer.

Desuden indgår i planlægningen også et begreb, der lanceres som ”et fælles mind-set”.

Det er et af 4 projekter, som er sat på dagsordenen den 16. januar for Børne- og Ungdomsudvalgets første møde i den nye byrådsperiode. Hele punktet drejer sig om projekter på specialundervisningsområdet.

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2017 blev det besluttet, at der skulle findes en besparelse på specialområdet på 2 mio. kr. årligt. Besparelsen skulle effektueres fra skoleåret 2017-18 med 5/12 af beløbet i 2017 og med fuld effekt i 2018 og overslagsårene.

Styregruppes arbejde

Skole- og Dagtilbudschefen nedsatte en styregruppe, som skulle komme med forslag til, hvordan besparelsen kunne udmøntes. Styregruppen er sammensat af repræsentanter fra distriktsskolelederne, distriktsleder fra dagtilbud, afdelingslederne, PPR-medarbejderne, medarbejdere fra Økonomicenteret, Center for Børn og Skole samt repræsentanter fra de faglige organisationer. Styregruppens anbefaling var, at besparelsen i første omgang skulle tages som en rammebesparelse på specialklasserne for at få tid til at finde kvalificerede forslag til en besparelse på området.

I den mellemliggende periode er der arbejdet med at finde nye veje at gå i forhold til specialtilbuddene i Frederikshavn Kommune. Der har i Styregruppen været enighed om, at inklusion i udgangspunktet skulle være omdrejningspunktet i arbejdet med elever med faglige, sociale og trivselsmæssige problemer – dog med erkendelsen af, at ikke alle elever kan modtage undervisning i et alment skoletilbud.

Styregruppen peger på, at en overordnet indsats skal understøtte, at der bliver et fælles ”mind-set” og en fælles viden og forståelse af inklusion hos alle medarbejdere og forældre.

Frederikshavn kendt som inkluderende kommune

Desuden er der en grundlæggende tanke om, at de ændringer, der skal ske på specialområdet, skal gøre Frederikshavn Kommune kendt som en inkluderende kommune, hvor flest mulige elever går i skole i eget nærmiljø.

Med disse betragtninger for øje er der nu udarbejdet forslag til 4 projekter, som kan være med til at indfri ovenstående vision.

Fælles for de 4 projekter er, at der i første omgang ikke er økonomiske gevinster at hente. Derfor anbefaler skole- og dagtilbudschefen, at den nuværende rammebesparelse på 2 mio. kr. fortsættes. Der vil løbende blive fulgt op på projekternes resultater.

Projekterne handler først og fremmest om nye måder at fastholde flere elever i de almene klasser. På langt sigt vil det formodes at give færre elever til specialtilbuddene, og fra kommunal side håber man på denne måde at finde besparelserne.

Tydelige lærinsgmål

Det andet af de 4 projekter gælder ”tydelige læringsmål” for elever i almene klasser med særligt fokus på elever med indlæringsvanskeligheder. Man ønsker at undersøge, hvordan tydelige, differentierede læringsmål og en systematisk opfølgning kan fastholde eleverne i de almene klasser og påvirke elevernes kompetencer inden for læring, trivsel og selvledelse.

”Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn, der har støttetimer i børnehaven” er det tredje projekt. Her ønsker man at undersøge muligheden for, at elever med støtte i børnehaven kan fastholdes i et alment skoletilbud ved hjælp af støtte ved overgangen til skole.

Systematisk opfølgning

Endelig vedrører det sidste projekt ”Systematisk opfølgning på specialklasseelever med fokus på tilbagevenden til almenområdet”. Her ønsker man at have fokus på, at flere elever kan komme tilbage fra specialklasse til et alment skoletilbud ved hjælp af et udvidet samarbejde og en systematisk opfølgning.

Hvis man ønsker at læse mere om projekter og tankerne bag, kan dette link benyttes og derefter scrolle til side 47 og fremefter:

http://frederikshavn.dk/meetings/B%C3%B8rne-%20og%20Ungdomsudvalget%202018-2021%20(%C3%85ben)/2018/16-01-18/0Dagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

 

Tekst af Per Rye

Ny udvalgsformand kommer til Skagen

$
0
0

I morgen, Onsdag den 17. januar, er den nye formand for Kultur- og fritidsudvalget, Anders Broholm (V), på besøg i Skagen. Han besøger Skagen Kunstmuseer, Kystmuseet, Kappeborg og Skagen bibliotek. Besøgene er første stop på en større rundtur Anders Broholm er på til forskellige kultur- og fritidsinstitutioner rundt om i kommunen. Og der er flere institutioner og foreninger i Skagen, som formanden gerne vil besøge i de kommende måneder.

”Det er meget vigtigt for mig at have tæt kontakt til de institutioner, foreninger og områder, som mit udvalg arbejder med. Det er vigtigt, at jeg kender dem og at de kender mig. Samarbejdet mellem eksterne partnere, frivillige, medarbejdere og politikere er helt centralt for at vi kan rykke på området” siger Anders Broholm.

Hele udvalget tager også løbet af det første år på besøg hos en række af udvalgets områder.

”Vi skal fremad på området og skabe udvikling og nytænkning! For mig bliver nøgleordene for de kommende 4 års arbejde på kultur- og fritidsområdet: Dialog, samarbejde, fælles retning og synlighed. Det vil jeg gerne drøfte med aktørerne på området – de ved hvor skoen trykker og hvor mulighederne er!” Siger Anders Broholm.

Kultur- og fritidsudvalget område dækker bl.a. over kulturhuse, museer, folkeoplysning, fritidsfaciliteter, bibliotek og borgservice

Socialudvalget gør klar til det første møde

$
0
0

Socialudvalgets første møde i den nye byrådsperiode er berammet til den 17. januar om eftermiddagen.

Udvalget skal vælge formand og næstformand. Det er givet på forhånd, at Ole Rørbæk Jensen (A) vælges til at beklæde posten som udvalgets formand de næste 4 år.

Udvalget består desuden af Bent H. Pedersen (A), Karl Falden (A), Tina Nymann (A), Irene Hjortshøj (A,) Helle Madsen (V) samt Kasper Lau (DF).

Udvalget skal desuden tage stilling til mødeplanen for 2018. Det forventes at blive til 11 ordinære møder.

På baggrund af en kort administrativ præsentation af Socialudvalgets kompetenceområde vil udvalget drøfte, hvordan det gerne vil introduceres til området.

Dette kan bl.a. indebære korte faglige oplæg, teamdrøftelser samt en besøgsrunde til forskellige institutioner i kommunen.

Socialudvalget skal på mødet også tage stilling til frigivelse af 344.000 kr. til loftslifte i plejeboliger. Beløbet tages fra udvalgets rådighedsbeløb.

Udvalget vil også se på forholdene for døende borgere på Kastaniegården i Frederikshavn.

 

Tekst af Per Rye

Politikere skal læse dagsordener og referater i særlig App

$
0
0

Direktionen i Frederikshavn Kommune har besluttet, at byrådets politikere m.fl. skal læse deres dagsordener og referater i en særlig mødeapp, som hedder Prepare (tidligere benævnt First Agenda).

Prepare er en App til tablets, hvor man kan læse dagsordener og referater, skrive notater og meget mere.

Prepare kommer til at erstatte www.politikkerweb.frerikshavn.dk. Der er dog endnu ikke fastsat en dato for nedlæggelsen af politikerweb.

På udvalgsmødet hos Børne- og Ungdomsudvalget i dag, den 16. januar vil der blive undervist i brugen af Prepare. Efter undervisningen vil udvalget være klædt på til at bruge app’en og vide, hvor man kan finde hjælp, hvis der er brug for det.

Inden mødet skal politikerne installere App’en på deres iPad.

 

Tekst af Per Rye

Milliontilskud til børn og unge i Frederikshavn Kommune

$
0
0

Der er penge på vej til børne- og ungeområdet i Frederikshavn Kommune. 11,7 millioner kroner er givet i tilskud fra Socialstyrelsen. Millionerne er målrettet udsatte børn og unges trivsel i skoler og dagtilbud.

En hurtigere indsats gør en stor forskel over for de børn, der allerede før skolestart eller i indskolingen viser tegn på mistrivsel og får brug for særlig støtte og vejledning. Det viser erfaringer fra pædagogisk psykologisk rådgivning, PPR. Frederikshavn Kommune vil styrke arbejdet med de sårbare og udsatte børn, og det sker på baggrund af et stort ønske, både politisk og fra fagligt personale:

”Med det tilskud vi har modtaget, får vi mulighed for at fortsætte og intensivere arbejdet med de vigtige år i barnelivet, og være tilstede for børnene med flere medarbejdere, og det er noget af det, vi mener gør den største forskel for at ændre på udviklingen, så flere børn fx oplever glæde, succes og robusthed – også senere i livet,” siger Anders Brandt Sørensen, formand, Børne- og Ungdomsudvalget, Frederikshavn Kommune.

Næstformand for Børne- og Ungdomsudvalget, Christina Lykke Eriksen: ”Vi har længe været bevidste om og arbejdet med, at der skal sættes tidligere ind over for børn og unges mistrivsel. Projektet, som der nu er mulighed for at gennemføre, giver os større mulighed for at give dem støtte understøtte og kvalificere den tidlige indsats.”

Udvikling skal vendes

De 11,7 millioner kroner bliver i Frederikshavn Kommune omsat til Robuste børn og unge på Toppen. Pengene er søgt fra en satspulje i Socialstyrelsen, der for at intensivere og investere i den forebyggende indsats, har afsat 123 millioner kroner til indsatsen på landsplan.

”Vi har set en stigning i antallet af børn, der har behov for støtte. De er urolige og kan ikke koncentrere sig og ender derfor i konflikter og mistrivsel. Dem kan vi nu i samarbejde med forældrene lave en styrket indsats overfor. Samtidig har der været en tendens til at flere børn i folkeskolen har for meget fravær. Nogle kommer slet ikke i skole. De børn og unge mister helt tilknytningen til skolens sociale liv, og deres faglige udvikling påvirkes negativt. Det betyder, at de allerede i barneårene taber muligheder på gulvet, og det er vores fornemste opgave at disse børn og unge får tag i skolen igen og vender udviklingen,” siger Susanne Friis Andersen, teamleder i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Frederikshavn Kommune.

Robuste børn og unge på Toppen varer foreløbig tre år og supplerer det arbejde Frederikshavn Kommune allerede har sat i gang. Blandt andet er der skabt gode resultater med et fokus på de mindste børn med fx ekstra indsats overfor kommende forældre og førstegangsforældre, hvor de får vejledning i forhold til – og om – relationen til barnet og dets behov.

Hvad mener I?

$
0
0

Hvad er behovet, og hvor skal fokus ligge i kultur- og foreningslivet i Frederikshavn Kommune? Det vil det nyvalgte Kultur- og Fritidsudvalg gerne finde inspiration til. Derfor inviterer udvalget alle foreninger og frivillige, kulturfolk og andre kreative kræfter til fyraftensmøde

Forbered et kort oplæg. Og kom og sæt det på dagsordenen. Sådan lyder tilbuddet fra Kultur- og Fritidsudvalget, der træffer beslutninger om – og derfor inviterer – alle kulturhuse, teatre, museer, fritids- og idrætsanlæg, folkeoplysning, biblioteker og musik- og billedskoler til mødet.

Formålet er at få input til det kommende arbejde i udvalget, og hvem er bedre til at sætte dagsordenen end repræsentanter fra det aktive fritids- og kulturliv i kommunen:

”Vi vil gerne blive klogere, og vide hvad der rører sig. Og den hjælp håber vi at få fra de mange foreninger, kulturinstitutioner og fritidsaktiviteter. Intet er i princippet for stort eller for småt, men vi forestiller os at man får taletid, som man overholder og har forberedt på forhånd. Det er simpelthen for at så mange, som muligt kan komme til orde. Samtidig har deltagerne mulighed for at høre, hvad andre er optaget af og måske kan de også finde inspiration eller nye samarbejdsmuligheder. Men hensigten er, at vi i udvalget får viden om, hvad der foregår i fritids- og kulturlivet, og får en pejling af, hvad der fremover kan skabe gennemslagskraft i Frederikshavn Kommune. Vi glæder os til at komme i dialog,” siger Anders Broholm, formand, Kultur- og Fritidsudvalget, Frederikshavn Kommune.

Mødet finder sted mandag 12. februar fra 16 til 19 i Maskinhallen, Skolegade 5 i Frederikshavn. Og der er tilmelding på mail: anbu@frederikshavn.dk inden 2.februar 2018.

Ulv i Frederikshavn Kommune

$
0
0

Fra flere steder i Frederikshavn Kommune melder borgere, at de har set en ulv. Frederikshavn Kommune er derfor i kontakt med Miljøstyrelsen om observationerne og følger situationen nøje

Det kan skabe utryghed, at der er meldinger om ulv i nærhed af mennesker og husdyr, og Frederikshavn Kommune har drøftet observationerne med Miljøstyrelsen. Herfra lyder anbefalingen, at man indberetter ulveobservationer på www.ulveatlas.dk. Miljøstyrelsen har bedt Naturhistorisk Museum Aarhus, som indsamler data om at være opmærksomme på data fra Frederikshavn Kommune. Det er Miljøstyrelsen, der afgør, om der kan ske regulering af ulvebestanden i Danmark, og det sker blandt andet på baggrund af indberettede observationer. Samtidig forklarer DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi og Aarhus Universitet, at risikoen for et ulveangreb på mennesker i Danmark er meget lille.

Mere om ulve i Danmark
http://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/pattedyr/ulv kan man finde faktuelle oplysninger om ulve. Herunder hvordan man kan beskytte sine husdyr, og hvordan man kan forholde sig, hvis man mener en ulv er i nærheden. Miljøstyrelsen oplyser, at det ikke er normalt at ulve tør nærme sig mennesker. I sjældne tilfælde kan der være tale om unge dyr, som er nysgerrige, syge eller at der er adgang til let tilgængelige fødekilder fx fødevareaffald.

Frederikshavn Kommune vil løbende drøfte situationen med Miljøstyrelsen.


Miljøskibe: Danske værfter skal i det mindste have en chance

$
0
0

Frederikshavn Kommune sendte i går dette brev  Erhvervsminister Brian Mikkelsen, Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og medlemmerne af Folketingets Forsvarsudvalg:

Da erhvervsministeren forleden lancerede den blå vækstplan, opfordrede han ”alle gode kræfter i Det Blå Danmark at rulle ærmerne op og sætte handling bag vækstplanen, så vi sammen kan gøre vision til virkelighed”.
Der er intet, vi hellere vil, herude i Det Blå Danmark. Her er ærmerne allerede rullet langt op over albuerne hver eneste dag, men så forventer vi, at regeringen også gør, hvad den kan, når den har mulighed for at give os noget at arbejde med.

Som borgmester i Frederikshavn Kommune, der ligger midt i Danmarks stærkeste maritime klynge, glæder jeg mig over vækstplanen for Det Blå Danmark. Det er godt med en vision om at gøre Danmark til et kraftcenter, hvor attraktive rammevilkår, viden og knowhow er i højsædet. Det er godt, at der er fokus på konkurrencedygtige rammevilkår og på erhvervets betingelser for at sikre gode muligheder for vækst, beskæftigelse og kompetencer. Og det er godt, at regeringen vil sikre danske virksomheder muligheder for at konkurrere på lige vilkår med virksomheder fra andre sammenlignelige skibsfartsnationer.

Desværre klinger det alt sammen noget hult, når regeringen samtidig forhindrer danske værfter i at byde på en stor ordre, når forsvaret udbyder byggeriet af nye miljøskibe.
Jeg undrer mig over krav, som vi alle ved, at ingen danske værfter kan leve op til. Af gode grunde er der ingen danske værfter, der har frisk erfaring med netop sådanne skibe. Men fra værftsindustrien hører jeg, at man har tilstrækkelig viden og know how
til, at man også kan bygge skibe med den kompleksitet, som forsvaret efterspørger.

Jeg konstaterer, at ”sammenlignelige skibsfartsnationer” holder denne type opgaver hjemme, men anerkender, at den danske regering er så bevidst om kvalitet og omkostninger, at den gerne vil finde den leverandør, der giver mest ”value for money” – også selvom det er en udenlandsk leverandør.
Jeg undrer mig imidlertid over, at regeringen ikke opstiller et udbud, der i det mindste giver danske værfter en chance for at byde på ordren. Det må kunne lade sig gøre.

På den baggrund opfordrer jeg de ansvarlige ministre og deres ministerier til at rulle ærmerne op og finde en ny vej, der giver danske værfter en mulighed for at byde på opgaven. Så er der sammenhæng mellem ord i den blå vækstplan og konkret handling.

Jeg ser frem til at høre om regeringens overvejelser og handlemuligheder.

Med venlig hilsen

 

Birgit S. Hansen
Borgmester

Kommunens rolle ved kystsikring

$
0
0

Teknisk Udvalg skal på dets møde i eftermiddag drøfte kommunens rolle ved kystsikring i forbindelse med overtagelse i november 2017 af en række kompetencer fra Kystdirektoratet.

Imidlertid var der en del formalia ”som skulle på plads” inden Kystdirektoratet trak sig ud. Udvalgsmedlem Peter Sørensen, Skagen, vil gerne kende til status i denne ”overlevering”, herunder, om det har en økonomisk konsekvens for kommunen.

Desuden ønsker Peter Sørensen belyst, hvilken betydning det har for kommunen (og Teknisk Udvalg) at overtage ansvaret. Det ønskes også oplyst, hvilke sager, der pt. er ”åbne” (altså igangværende), og hvordan status er på disse? Tillige ønsker Peter Sørensen forklaret, hvilke kendte sager, der er på vej ind, og hvornår disse sager forventes at blive sat på dagsordenen.

Kommunens Center for Teknik og Miljø kan til Peter Sørensens spørgsmål oplyse, at der har været et lovforslag i høring omkring overførsel af myndighedskompetencen fra Kystdirektoratet til kommunerne. Lovforslaget mangler dog behandling og vedtagelse.

Større kommunale ressourcer

Det må forventes, at Frederikshavn Kommune skal afsætte større personalemæssige ressourcer til opgaven efter myndighedsoverdragelsen, da den sagsbehandling, der i dag foregår i Kystdirektoratet, efter lovændringen skal foregå i kommunen. Dette vil umiddelbart have en økonomisk konsekvens.

I det lovforslag, som har været i høring, er det anført, at det samlet vurderes, at der vil blive tilført kommunerne opgaver svarende til ca. 4,2 årsværk (fordelt på alle kommuner). Heri er indregnet en forventet mere effektiv sagsgang.

Center for Teknik og Miljø vurderer dog, at der i en periode skal afsættes større personalemæssige ressourcer til området, da der skal oparbejdes ny faglighed. Desuden kan der i en periode forventes større opmærksomhed på området dels fra lodsejere og dels fra interesseorganisationer.

Kystsikringssager ved Gl. Skagen og Sæby

I øjeblikket arbejdes der i Frederikshavn Kommune med kystsikringssager ved Gl. Skagen og ved Solsbæk lige syd for Sæby. Derudover er der en løbende sag om sandfodring omkring Skagen. Sandfodringen omkring Skagen er et fælles projekt mellem kommune og stat, hvor der som udgangspunkt sandfodres hvert andet år. Den nuværende aftale med staten om statslig medfinansiering udløber i 2018.

Kystsikringsprojektet ved Gl. Skagen består af et høfdeprojekt samt en mulig fjernelse af ral på stranden. Høfdeprojektet er pt. under sagsbehandling i Kystdirektoratet. Der forventes afgørelse herom omkring slutningen af 1. kvartal 2018. Projektet om fjernelse af ral på stranden ved Gl. Skagen er endnu ikke indsendt til Kystdirektoratet.

Projektet ved Solsbæk omhandler et område, hvor lodsejerne længe har været interesserede i at få etableret kystsikring på strækningen, men hvor Kystdirektoratet hidtil ikke har været indstillet på at tillade det. Den igangværende lempelse af praksis på området åbner nye muligheder for projektet, og det forventes, at lodsejerne får et projekt påbegyndt i 2018.

Center for Teknik og Miljø har ikke kendskab til andre kystsikringssager, som måtte være undervejs med undtagelse af Sæby Havn, som også kommer til at skulle behandles efter kystbeskyttelsesloven. Dog er der af og til dialog med lodsejergrupper om kystudviklingen i deres område. Desuden er der løbende enkelte lodsejere som søger om kystsikring ud for deres egen ejendom.

Nyt udvalg

Der er ny sammensætning af Teknisk Udvalg. Udvalget har fået socialdemokraten Karsten Thomsen, Sæby, som ny formand i stedet for Lars Møller (V). Udvalget består desuden af Kenneth Bergen (A), Bent H. Pedersen (A), Karl Falden (A), Helle Mortensen (A), Peter Sørensen (V) samt Flemming Rasmussen (DF).

Tekst af Per Rye

Støj fra restaurationer får ny tur i den politiske mølle

$
0
0

Regulering af støj fra restaurationer i Skagen midtby får nu en ny tur i den poltiske mølle, når en orienteringssag herom er sat på dagsordenen for næste møde i Plan- og Miljøudvalget tirsdag eftermiddag.

Det fremgår af sagen, at støj fra restaurationer reguleres af Restaurationsforskriften, vedtaget i juni 2010 og revideret i marts 2012. Forskriften er i maj 2017 suppleret med et administrationsgrundlag for dispensation fra støjreglerne i Skagen by, gældende fra 1. oktober 2017.

Regelsættet betyder for Skagen by, at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænseværdier er fraveget i ”centerområde C1”, som bl.a. indeholder ejendomme langs Havnevej, Havneplads, dele af Sct. Laurentii Vej samt Skolevej.

Støjgrænseværdierne er i natperioden fra kl. 22.00 – 07.00 hævet med 15 dB(A), og i døgnets resterende timer hævet med 10 dB(A). Der er tale om en meget stor lempelse.

Herudover giver regelsættet generelt mulighed for helt at dispensere fra støjgrænseværdierne 10 dage om året. Dispensationerne kan for Skagens vedkommende gives fredag og lørdag i tidsrummet kl. 15.00 – 23.00, samt søndag til torsdag i tidsrummet kl. 15.00 – 22.00. I uge 29 kan dispensation gives i tidsrummet kl. 15.00 – 23.00. Den enkelte dispensation gives i 5 timer pr. dag, fordelt på to blokke med indlagt minimum 1 times pause. I dagene med Skagen Festival håndhæves der ikke støjgrænser i Skagen by.

Skærpet tilsyn og støjmålinger

Der noteres, at der i 2017 har været et skærpet tilsyn med alle restaurationer i Skagen, og der er udført støjmålinger. Der har været målt i alt 21 dage hen over sommeren. Det er erfaringen herfra, at støjmålinger ikke i sig selv løser problemerne. Det er svært at gennemføre målingerne, bl.a. fordi der er meget uvedkommende støj, og fordi flere restaurationer spiller høj musik samtidig.

Støjmålingerne har dog resulteret i 9 politianmeldelser af i alt 7 restaurationer for overskridelse af støjgrænseværdierne i restaurationsforskriften. Politiet behandler i øjeblikket sagerne, og der er pt. berammet en retssag.

Temadag om støj

Der blev afholdt en temadag om støj den 7. november 2017 med deltagelse af Plan- og Miljøudvalget, Bevillingsnævnet og Nordjyllands Politi. Til mødet var indbudt advokat Mads Kobberø og en af Danmarks førende støjeksperter inden for området, Claus Backalarz fra Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for ekstern støj. Hovedbudskabet fra begge fagfolk var, at støj bør reguleres og håndhæves ud fra konkrete vurderinger i de enkelte sager.

Skærpet opmærksomhed

Kommunens Center for Teknik og Miljø vil i 2018 skærpe opmærksomheden på de restaurationer, som erfaringsmæssigt giver anledning til gener og klager. Der er forskel på de gener som den enkelte restauration medfører.

Der vil blive håndhævet individuelt med baggrund i de forhold som giver anledning til generne. Indsatsen vil så vidt muligt være forebyggende med baggrund i dialog om løsninger med sikring af et maksimalt støjniveau umiddelbart foran højtalere, yderligere plombering mv.; men håndhævelse vil blive udført i nødvendigt omfang. Der vil kun blive udført støjmålinger i særlige tilfælde.

Kommunaldirektøren indstiller sagen til orientering for udvalgets medlemmer.

Nyt udvalg

Plan- og Miljøudvalget har fået helt ny ”besætning” i denne nystartede valgperiode. Mette Hardam (V) har afløst Anders Brandt Sørensen (A) som formand. Desuden består udvalget af Peter E. Nielsen (C), Erik Kyed Trolle (A), Jens Hedegaard Kristensen (A), June Menne (A), Peter Sørensen (V) samt Tina Nymann (A).

 

Hvis man vil læse nærmere i restaurationsforskriften og miljøkravene, kan dette link benyttes og derefter scrolle til siderne 203-216:

http://frederikshavn.dk/meetings/Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%202018-2021%20(%C3%85ben)/2018/30-01-18/0Dagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

 

Tekst af Per Rye

Det Grønne Råd skal udvikle natur- og miljøinteresser

$
0
0

Det Grønne Råd i Frederikshavn Kommune er et rådgivende forum for udvikling og idéudveksling mellem friluftsinteresser, grønne organisationer, kommunen, landbruget og andre interessenter.

Det Grønne Råds Vision er at samle grønne organisationer med det formål at diskutere og udvikle natur- og miljøinteresser samt friluftsliv i Frederikshavn Kommune.

Siden etableringen af den nuværende storkommune i 2007 har der i hver byrådsperiode været etableret et kommunalt Grønt Råd. Rådet er oprindeligt en videreførelse af det amtslige Grønne Råd. Ved nedlæggelsen af amterne blev Frederikshavns Kommune samt en række lokale grønne organisationer enige om, at det ville være relevant at etablere et forum, hvor man kan mødes og drøfter forhold vedrørende natur, miljø og friluftsliv.

Der er udarbejdet et revideret kommissorium. Plan- og Miljøudvalget har bemyndigelsen til at ændre og godkende det vedlagte kommissorium. Center for Park og Vej og Center for Teknik og Miljø yder sekretærbistand til rådet.

Der skal vælges et par kommunale medlemmer af rådet. Derfor er sagen sat på dagsordenen for Plan- og Miljøudvalgets møde tirsdag eftermiddag.

I henhold til kommissoriet er formanden for Plan- og Miljøudvalget (i denne byrådsperiode Mette Hardam (V)), født medlem af Det Grønne Råd. Herudover vælger udvalget endnu et medlem som formand for rådet.

Naturråd

Desuden skal Plan- og Miljøudvalget se på nedsættelse af et midlertidigt naturråd i perioden 15.januar – 15.juli 2018. Dette udvalg skal hjælpe kommunen med at udpege områder til Det Grønne Danmarkskort. Det Grønne Danmarkskort skal indarbejdes i kommuneplanen og kan anvendes som grundlag for prioriteringen af kommende naturindsatser. Det kan f.eks. være at skabe sammenhæng mellem eksisterende naturområder.

Frederikshavn Kommune deler naturråd med Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt og Læsø Kommuner. Hjørring Kommune varetager sekretariatsfunktionen. Frederikshavn Kommune samt de øvrige kommuner, der ikke har sekretærrollen, har en observationsplads i naturrådet og deltager med en repræsentant på naturrådets møder.

Naturrådet består af en ligelig repræsentation af foreninger og organisationer, som varetager henholdsvis natur-, miljø-, frilufts- og erhvervsinteresser. Rådet består af 20 medlemmer, og alle, der har ønsket at deltage i rådet, er optaget som medlemmer.

Med den brede sammensætning af Naturrådet er der mulighed for at skabe et samarbejde på tværs af fagområder og interesser.

Målet er at få medlemmerne til at indgå et forpligtende samarbejde og bidrage med et fælles forslag som alle kan se sig selv som en del af. Naturrådet har en rådgivende funktion, men ingen myndighedsbeføjelser, og rådet har ikke vetoret over de kommunale beslutninger.

 

Tekst af Per Rye

 

Forslag til ny haltilskudsmodel

$
0
0

Det ”gamle” Kultur- og Fritidsudvalg behandlede på dets møde den 6. december 2017 et forslag til en ny haltilskudsmodel, efter at udkastet havde været i høring blandt selvejende institutioner samt paraplyorganisationer på fritidsområdet.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet, at principgodkende oplæg til en ny haltilskudsmodel baseret på det beskrevne formål og de fastsatte grundsten i modellen.

Siden er et nyt udvalg kommet til. Dette udvalg mødes onsdag eftermiddag og har sagen sat på den åbne dagsorden.

Det ”gamle” udvalg ønskede nye beregninger på ydelser til lån med en vægtning på 100 % til gamle lån og en vægtning på 80 % til nye lån samt en ny beregning på vægtningen mellem tørhaller og vådhaller.

Den nedsatte arbejdsgruppe vil på det forestående møde introducere Kultur- og Fritidsudvalget for haltilskudsmodellen og præsentere udvalget for de ovennævnte beregninger.

Social-, Sundheds- og Kulturdirektøren indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter haltilskudsmodellen og konsekvensen ved de nye beregninger og beslutter det videre forløb.

Det nye Kultur- og Fritidsudvalg har Anders Broholm (V) som formand. Desuden består udvalget af Bjarne Kvist (A), Asger Mortensen (V), Bjarke Dyhr Lynnerup (A), Ole Rørbæk Jensen (A), Brian Kjær (A) samt June Menne (A).

Tekst af Per Rye

Viewing all 1964 articles
Browse latest View live