Quantcast
Channel: Kommunen informerer – SkagensAvis.dk – lokale nyheder fra Skagen
Viewing all 1964 articles
Browse latest View live

Ny bestyrelse valgt i koncernen Frederikshavn Forsyning A/S

$
0
0

Med henblik på valg af medlemmer til bestyrelser har Frederikshavn Forsyning A/S og koncernens syv datterselskaber i januar holdt ekstraordinære generalforsamlinger.

Byrådet, der er generalforsamling for Frederikshavn Forsyning A/S, har valgt byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen som formand samt byrådsmedlem Flemming Rasmussen som næstformand.

Derudover var der genvalg af tidligere Elsam direktør Peter Høstgaard-Jensen og Peter Bak Frigaard, der er institutleder ved Institut for Byggeri og anlæg ved Aalborg Universitet. Alle er valgt for en 4-årig periode.

Disse fire medlemmer er desuden valgt til bestyrelserne for datterselskaberne.

Som medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen for Frederikshavn Forsyning A/S blev Jan Karlsson og Ole Hansen valgt i foråret 2016 – også her gælder valget for 4 år. De to medarbejderrepræsentanter indgår også som bestyrelsesmedlemmer i datterselskaberne.

I de nye bestyrelser for Frederikshavn Vand A/S og Frederikshavn Spildevand A/S er formand for Frederikshavn Boligforening Bjarne Walentin og Yvonne Nordahn, Sæby indtrådt som forbrugerrepræsentanter efter forbrugervalget, der blev afholdt i efteråret 2017.

Det er en erfaren mand, der igen sidder i spidsen for Forsyningens bestyrelser. Jens Hedegaard Kristensen har været en del af det øverste beslutningsorgan helt tilbage i de Kommunale Værkers tid og videre over i selskabsdannelsen af koncernen Frederikshavn Forsyning 1994-2010.

”Jeg glæder mig og ser frem til et godt samarbejde i de nye bestyrelser med engagerede forbruger- og medarbejderrepræsentanter, med de to eksterne medlemmer, Peter Høstgaard-Jensen og Peter Bak Frigaard samt med min byrådskollega Flemming Rasmussen”, udtaler formand Jens Hedegaard Kristensen. ”Der bliver mange udfordringer i den kommende periode, og jeg håber, at vi til bestyrelsesmøderne får nogle gode debatter i forbindelse med vores beslutninger. Beslutninger, der kan påvirke alle de kunder, der hver eneste dag aftager en eller flere af vores forsyningsarter”, slutter formanden.


Kommunale beløb til Skagen, Aalbæk og Østervrå

$
0
0

På investeringsoversigten for de kommunale finanser er en række rådighedsbeløb anført under Kultur- og Fritidsudvalgets budgetområde. Disse ønskes nu frigivet, når dette udvalg mødes i eftermiddag.

Social-, Sundheds- og Kulturdirektøren indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at Økonomiudvalget over for Byrådet anbefaler, at de pågældende rådighedsbeløb frigives. Det drejer sig om i alt 3.101.000 kr.

Største post gælder anlægstilskud til fritidsaktiviteter på 1.101.000 kr. Frederikshavn Idrætscenter I/S kan vente 592.000 kr., og Østervrå-hallen 59.000 kr. Aalbæk Idrætscenter står til at modtage 95.000 kr.

Ellers står der Skagen på resten: Skagen Stadion (S.I.K) 375.000 kr., Skagen Tennis- og Badmintonklub 154.000 kr., Skagen Kultur- og Fritidscenter 533.000 kr., Skagen Ridehus 44.000 kr. samt Skagen Fortidsminder 48.000 kr.

 

Det nye Kultur- og Fritidsudvalg har Anders Broholm (V) som formand. Desuden består udvalget af Bjarne Kvist (A), Asger Mortensen (V), Bjarke Dyhr Lynnerup (A), Ole Rørbæk Jensen (A), Brian Kjær (A) samt June Menne (A).

 

 

Tekst af Per Rye

Det Grønne Råd skal udvikle natur- og miljøinteresser

$
0
0

Det Grønne Råd i Frederikshavn Kommune er et rådgivende forum for udvikling og idéudveksling mellem friluftsinteresser, grønne organisationer, kommunen, landbruget og andre interessenter.

Det Grønne Råds Vision er at samle grønne organisationer med det formål at diskutere og udvikle natur- og miljøinteresser samt friluftsliv i Frederikshavn Kommune.

Siden etableringen af den nuværende storkommune i 2007 har der i hver byrådsperiode været etableret et kommunalt Grønt Råd. Rådet er oprindeligt en videreførelse af det amtslige Grønne Råd. Ved nedlæggelsen af amterne blev Frederikshavns Kommune samt en række lokale grønne organisationer enige om, at det ville være relevant at etablere et forum, hvor man kan mødes og drøfter forhold vedrørende natur, miljø og friluftsliv.

Der er udarbejdet et revideret kommissorium. Plan- og Miljøudvalget har bemyndigelsen til at ændre og godkende det vedlagte kommissorium. Center for Park og Vej og Center for Teknik og Miljø yder sekretærbistand til rådet.

I henhold til kommissoriet er formanden for Plan- og Miljøudvalget (i denne byrådsperiode Mette Hardam (V)), født medlem af Det Grønne Råd. Herudover vælger udvalget endnu et medlem som formand for rådet.

Naturråd

Desuden skal Plan- og Miljøudvalget se på nedsættelse af et midlertidigt naturråd i perioden 15.januar – 15.juli 2018. Dette udvalg skal hjælpe kommunen med at udpege områder til Det Grønne Danmarkskort. Det Grønne Danmarkskort skal indarbejdes i kommuneplanen og kan anvendes som grundlag for prioriteringen af kommende naturindsatser. Det kan f.eks. være at skabe sammenhæng mellem eksisterende naturområder.

Frederikshavn Kommune deler naturråd med Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt og Læsø Kommuner. Hjørring Kommune varetager sekretariatsfunktionen. Frederikshavn Kommune samt de øvrige kommuner, der ikke har sekretærrollen, har en observationsplads i naturrådet og deltager med en repræsentant på naturrådets møder.

Naturrådet består af en ligelig repræsentation af foreninger og organisationer, som varetager henholdsvis natur-, miljø-, frilufts- og erhvervsinteresser. Rådet består af 20 medlemmer, og alle, der har ønsket at deltage i rådet, er optaget som medlemmer.

Med den brede sammensætning af Naturrådet er der mulighed for at skabe et samarbejde på tværs af fagområder og interesser.

Målet er at få medlemmerne til at indgå et forpligtende samarbejde og bidrage med et fælles forslag som alle kan se sig selv som en del af. Naturrådet har en rådgivende funktion, men ingen myndighedsbeføjelser, og rådet har ikke vetoret over de kommunale beslutninger.

 

 

Tekst af Per Rye

Bevillingsnævnets medlemmer er udpeget

$
0
0

Byrådet udpegede på rådets seneste møde de 6 medlemmer, som i den kommende periode skal beklæde posterne i Bevillingsnævnet.

Følgende blev valgt: borgmester Birgit S. Hansen (A), Kenneth Bergen (A), Klaus Hjulmand (LA) og Flemming Rasmussen (DF). Desuden Lars Dannervig fra Horesta, hvor han er formand i den lokale hotel- og restauratørforening, og lokalformand i 3F, Finn Jenne.

Fra politiet har man udpeget vicepolitiinspektør John Lamp Henriksen, og Byrådet har godkendt økonomikonsulent Minna Pedersen som sagkyndigt medlem tilbage i juni 2017.

Bevillingsnævnet udsteder alkoholbevillinger, godkender bestyrere og giver tilladelse til udvidet åbningstid til restaurationer. Bevillingsnævnet består af en repræsentant for politiet valgt af politidirektøren, et sagkyndigt medlem og indtil 6 andre medlemmer. Personer, der ikke er medlem af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af et Bevillingsnævn.

Tekst af Per Rye

Skagens Havns bestyrelse på plads

$
0
0

På Byrådets seneste møde blev de sidste pladser i bestyrelsen for Skagens Havn besat.

Det gik helt som forventet, idet Byrådet godkendte indstillingerne af kandidater. Direktør Niels Arnold Lund valgtes til bestyrelsesformand – et hverv han har bestridt siden starten af 2014. Desuden valgtes Søren Svendsen og Karsten Hjelm Christensen tillige med Leo Mikkelsen, der var indstillet af Skagen Havneforum. Der er blandt havnens personale gennemført valg af medarbejderrepræsentant, hvor resultatet blev genvalg af driftschef Mikal Nielsen.

Jf. § 5 i Vedtægter for Skagen Havn består havnebestyrelsen af 7 medlemmer. 2 medlemmer blev udpeget direkte af Frederikshavn Byråd på det konstituerende møde i december måned, nemlig Bjarne Kvist (A) og Flemming Rasmussen (DF). 3 eksterne medlemmer udpeges af Byrådet, heraf den ene som formand. 1 medlem indstilles af Skagen Havneforum, og 1 medlem vælges af og blandt medarbejderne ansat i Skagen Havn.

Willy B. Hansen fortsætter som havnedirektør. Han blev ansat ved Skagen Havn i oktober 2003.

Niels Arnold Lund er direktør og var i årene 2000-2007 leder af storkundeafdelingen i Spar Nord Bank A/S. Herfra skiftede han til en karriere inden for bestyrelsesarbejde og direktør for Board Governance, der som den eneste i Danmarks udbyder certificering af bestyrelsesarbejdet for virksomheder, organisationer og enkeltpersoner. Niels Arnold Lund er uddannet inden for den finansielle sektor og har en MBA.

Via dette link kan man se mere om havnens organisation:

http://www.skagenhavn.dk/dk/om-skagen-havn/fakta/organisation

Læs mere her om havnens formand:

https://www.board-governance.com/om-os/bestyrelsen/

https://www.pressport.com/pressrelease/4062/spar-nord-direktoer-skifter-til-det-private-erhvervsliv

Tekst af Per Rye

Jobmesse: 1000 ledige parat til ansættelse

$
0
0

Virksomhederne i Frederikshavn Kommune har brug for arbejdskraft, og nu får de muligheden for at finde den: Over 1000 ledige er klar til at finde en ny arbejdsgiver på en Jobmesse i marts
Sæsonarbejde, vikarjob, deltid, heltid. Uanset timetal, varighed eller branche, så er det nu muligheden er der. Hvis man som virksomhed har behov for at ansætte en eller flere medarbejdere i job i 2018, så deltag i Jobmessen i Frederikshavn, lyder opfordringen:

”Vi ved fra virksomhederne, at der er rift om arbejdskraften. Og til Jobmessen er der lejlighed til at møde de jobsøgende ansigt til ansigt. Samtidig har vi som samfund brug for at flere virksomheder tager et socialt ansvar. Derfor har det stor betydning, at man som virksomhed er åben over for at ansætte jobsøgende ledige, der måske ikke kan arbejde fuld tid, men hvor lysten og motivationen er i orden, eller hvor der er behov for et kompetenceløft i form af fx et truckcertifikat inden, de kan begynde i jobbet. Det vigtige er, at de jobsøgende er parate til at tage fat, og at de finder en virksomhed, der mangler netop deres kompetencer, så de kommer ind på arbejdsmarkedet igen. Vi håber, så mange virksomheder som muligt fra Frederikshavn Kommune deltager i Jobmessen, så der bliver sat handling bag ordene,” siger John Karlsson, formand, Arbejdsmarkedsudvalget, Frederikshavn Kommune.

Ansæt på stedet
Virksomhederne får en stand, hvor ledige kan komme forbi til en uforpligtende snak og præsentation af CV. Formålet er at så mange som muligt ”finder hinanden,” og hvis der undervejs er brug for at få afklaret spørgsmål, så er Jobmessens arrangør, Jobcenter Frederikshavn, lige ved hånden: medarbejderne står klar med faglig bistand, der kan hjælpe både virksomheder og jobsøgende på vej. De er på stedet i stand til at afklare de fleste spørgsmål om kursus eller anden opkvalificering, hvis en ledig jobsøger har et bestemt job i udsigt, for at sikre at virksomheder, der leder efter arbejdskraft ikke kommer til at gå forgæves:

”Vi gør det her for både virksomhederne og de ledige, fordi vi tror, at hvis virksomhederne får mulighed for at møde den rette kandidat, så vil de også kunne se hvordan vedkommendes kompetencer kan blive til en gevinst for virksomheden. Det kan være lige fra akademikeren der i den rette jobposition, kan være med til at skabe endnu flere arbejdspladser, til den rette ufaglærte medarbejder, der kan løse nogle af de opgaver, som udfordrer de faglærtes arbejdstid. Vi er hver dag i kontakt med mange virksomheder, hvor vi hjælper med at løse deres rekrutteringsudfordringer, men vi ved også, at mange virksomheder i en travl hverdag kan have svært ved at overskue, hvad der kan lade sig gøre med Jobcentrets hjælp. Derfor er Jobmessen baseret på det fysiske møde mellem virksomhed og jobsøger, så skal vi nok hjælpe med resten. For hovedsagen er, at vi får lavet de rigtige match mellem virksomhed og ledig jobsøger,” siger Mette Krog Dalsgaard, Jobcenterchef, Jobcenter Frederikshavn.

Jobmessen finder sted onsdag, den 14. marts 2018 i Arena Nord i Frederikshavn. Det er gratis at deltage, og virksomhederne får en standplads til rådighed, som de kan indrette efter behov.

Medlemmer til bestyrelser i Skagen udpeget

$
0
0

Byrådet skulle på dets seneste møde tage stilling til besættelse af en lang række poster i bestyrelser og udvalg rundt om i kommunen.

For Skagens vedkommende kan bl.a. nævnes Den erhvervsdrivende Fond Skagen Uddannelsescenter, hvor bestyrelsen består af 5-7 medlemmer, heraf 1 medlem udpeget af Frederikshavn Byråd. Bjarke Dyhr Lynnerup (A) blev udpeget. Fondens formål er bl.a., at koordinere alle bestræbelser for etablering af uddannelsesmuligheder og kompetenceudvikling efter folkeskolen, at udmønte disse bestræbelser i etableringen af undervisningstilbud indenfor flest mulige relevante uddannelser samt formidle kursusaktivitet og understøtte medarbejder- og organisationsudvikling i virksomheder og organisationer.

Erhvervsrådet består rådet af i alt 13 repræsentanter, heraf udpeger Frederikshavn kommune 2 repræsentanter. Den ene repræsentant er borgmesteren, som er født medlem, mens den anden repræsentant udpeges blandt de byrådspartier, som ikke har borgmesterposten. Her valgtes Anders Broholm (V). Erhvervsrådets formål er gennem samarbejde mellem Skagen Erhvervsforening, Frederikshavn Erhvervsforening, Sæby Erhvervsforening og Frederikshavn Kommune at fremme en sund erhvervsudvikling og udøve erhvervsservice i kommunen.

Fonden Fiskens Hus Danmark består bestyrelsen af 4-7 personer – heraf udpeger Frederikshavn Byråd 1 medlem. Man valgte Ejnar Guldager Nielsen (A). Fondens overordnede formål er at skabe et forum, der blandt relevante partnere inden for madkultur og fiskebranchen kan udvikle kommercielle aktiviteter med henblik på produktion, udvikling og formidling af fiskeprodukter af høj kvalitet.

Boligselskab, kollegium og byfond

Valg af 2 medlemmer samt 2 stedfortrædere til Skagen Ældreboligselskab resulterede i valg af Lars Christian Thorvil (A) og Peter E. Nielsen (C) med Oscar Schmidt (A) og Thomas S. Jensen (C) som stedfortrædere. Selskabet har til formål at opføre, udleje, administrere, vedligeholde og modernisere støttet boligbyggeri i overensstemmelse med reglerne i lov om almene boliger.

Valg af 2 medlemmer samt 2 stedfortrædere til Skagen Kollegium betød valg af Lars Christian Thorvil (A) og Niels Normann (C) med Oscar Schmidt (A) og Anette Schou (C) som stedfortrædere. Boligorganisationen har bl.a. til formål at opføre, udleje, administrere, vedligeholde og modernisere støttet boligbyggeri i overensstemmelse med reglerne i lov om almene boliger mv.

Af vedtægterne for Foreningen Skagen Byfond fremgår det, at bestyrelsen består af 5 medlemmer – heraf udpeger Frederikshavn Byråd 1 medlem. Valget pegede på Bjarke Dyhr Lynnerup (A). Foreningens formål er bl.a. at yde støtte, evt. som lån eller som tilskud, til bevaring (restaurering) eller sikring af arkitektonisk værdifulde ældre huse og miljøer, at udbrede kendskab til og øge interessen for æstetiske og kulturhistoriske værdier ved sikring af værdifulde miljøer og bygninger, yde støtte til ændring eller fjernelse af skæmmende bygningsdetaljer på ejendomme og præmiere velrestaurerede ejendomme i by og på land, tilbygninger, facadeændringer, interiører, nybygninger, bygningsdetaljer og lign.

Diget, Klitgården og Folkeuniversitetet

Bjarne Kvist (A) valgtes som Byrådets repræsentant i Digets Fond, som består af 7 medlemmer. Fondens formål er bl.a. at yde støtte til forebyggelse på det sundhedsmæssige område. Til opfyldelse af dette formål skal bestyrelsen yde enhver mulig indsats for, at Fondens ejendom opretholder og bevarer den nuværende anseelse som en samlet landejendom, hvis arealer bedst muligt udnyttes i overensstemmelse med fondens formål, samt eje den på Råbjerg Sogn anlagte golfbane.

Til Klitgården Fonden udpegedes museumsdirektør Lisette Wind Ebbesen med Bjarne Kvist (A) som stedfortræder. Fondens formål er bl.a. at eje og drive et refugium for videnskabsmænd og kunstnere fra Ejendommen Klitgården, herunder at give beboerne lejlighed til at stifte bekendtskab med Skagens natur, historie og kultur, og til at gøre studier og høste erfaring som videnskabsmænd og kunstnere.

Til den erhvervsdrivende fond Skagen Helse valgtes Ejnar Guldager Nielsen (A). Fondens overordnede formål er at skabe et forum, der blandt relevante partnere inden for helse kan udvikle kommercielle aktiviteter med henblik på at styrke dette område i postområde 9990 og 9982 som det primære område.

Folkeuniversitetet i Skagen fik som Byrådets repræsentant i bestyrelsen Irene Hjortshøj (A). Her arbejdes for bl.a. at gennemføre folkelig universitetsundervisning og lignende almendannende oplysningsvirksomhed ved gennem forelæsninger, kurser, studiekredse og lignende at bringe oplysning om den moderne forsknings arbejde og resultater samt danne bindeled mellem videnskab, kunst og samfund.

3 byrådsmedlemmer valgtes til Skagens Museums 9 personer store bestyrelse. Det blev Bjarne Kvist (A), Kurt Kirkedal Jensen (A) og Peter Sørensen (V). Det er bl.a. museets opgave at forske i og formidle skagensmalernes kunst og herigennem perspektivere eller aktualisere denne kunst både for museets besøgende og for andre interesserede.

Fritidscenter, festival, cruise og Jens Otto Krag

Fonden Skagen Kultur- og Fritidscenter fik valgt Bjarne Kvist (A) til bestyrelsen. Irene Hjortshøj (A) valgtes til Skagen Festival. Foreningens formål er at udbrede forståelse for og kendskab til national såvel som international folkemusik, bl.a. ved afholdelse af en årlig festival. Til festivalens fond valgtes Bjarne Kvist (A).

Fonden for Skagen Tennis- og Badmintonhaller fik fra Byrådet valgt Bjarke Dyhr Lynnerup (A), og til den selvejende institution Skagen Stadion Peder Key Kristiansen (A).

Til Fonden Skagen Ridehus valgtes Bente Lund (A) og til Den selvejende institution Ålbæk Idrætscenter valgtes Bjarke Dyhr Lynnerup (A). Valg af 1 medlem til Den selvejende institution Jens Otto Krags Hus i Skiveren resulterede i Helle Pedersen (A). Institutionens formål er at bevare ejendommen som et minde om afdøde statsminister Jens Otto Krag og stille ejendommen til rådighed for personer engageret i kulturelle aktiviteter. Bestyrelsen består af 10 personer.

Som Byrådets medlem til Cruise Skagen Denmark valgtes Bjarne Kvist (A). Foreningens formål er at samle virksomheder og organisationer i et samarbejde omkring produktudvikling og markedsføring af Skagen som destination for krydstogtturisme. Bestyrelsen har i alt 7 medlemmer.

Tekst af Per Rye

Medlemmer af Folkeoplysningsudvalget udpeget

$
0
0

Folkeoplysningsudvalget i Frederikshavn Kommune består af 8 medlemmer.

3 medlemmer vælges af Byrådet blandt dets medlemmer, dog således at medlemmerne skal være repræsenteret i henholdsvis Børne- og Ungdomsudvalget, Sundhedsudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget, hvor den siddende formand for Kultur- og Fritidsudvalget er født medlem af Folkeoplysningsudvalget.

Folkeoplysningsudvalget udpeger selv sin formand. 1 medlem udpeges af Byrådet efter indstilling fra foreninger, hvis virksomhed hovedsagelig omfatter folkeoplysende voksenundervisning. 4 medlemmer udpeges af Byrådet efter indstilling fra foreninger, hvis virksomhed hovedsagelig omfatter frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde. Idrætssamvirket Frederikshavn Kommune indstiller 2 medlemmer, og Frederikshavn Ungdoms Fællesråd indstiller 2 medlemmer.

Som det var indstillet, blev disse valgt: Almina Nikontovic (A) (Børne- og Ungdomsudvalget), Brian Kjær (A) (Sundhedsudvalget), Anders Broholm (V) (Kultur- og Fritidsudvalget). Fra Folkeoplysende voksenundervisning indtræder Claus Henrik Nedermark fra AOF. Fra Idrætssamvirket Else Schaltz og Tommy Thomsen, og endelig fra Frederikshavn Ungdoms Fællesråd Henrik Carlsen og Steen Jensen.

Folkeoplysningsudvalget har til formål at udføre de opgaver, der er tillagt udvalget i henhold til folkeoplysningsloven inden for de økonomiske rammer, som fastsættes af Byrådet. De overordnede retningslinjer for Folkeoplysningsudvalgets arbejde er fastlagt i den kommunale folkeoplysningspolitik.

Stedfortrædere for de valgte – udpeget i samme rækkefølge – blev: Helle Mortensen (A), Irene Hjortshøj (A), Asger Mortensen (V), Folkeoplysning: Henrik Dørum Jensen (FOF Vendsyssel), Idrætssamvirket: Karina Gaihede og Hasse Christensen og endelig fra Ungdoms-Fællesrådet: Birgitte Mathiasen og Jørgen Munkholt Jensen.

 

Tekst af Per Rye


Birgit S. Hansen: Storm om udligning

$
0
0

34 sjællandske kommuner købte helsides annoncer med budskabet ”stop pengestrøm til Jylland” i landsdækkende aviser, hvor de brugte Frederikshavn Kommune på en ikke hensigtsmæssig måde. De gik efter os, fordi vi har udsendt en pressemeddelelse om lavere leveomkostninger i vores kommune. Det handlede om tiltrækning, bosætning og ikke om udligning – langt fra.

Generelt er mit fokus som borgmester i forhold til udligning, at vi ikke gør det til en kamp mellem kommunerne. Det har ingen glæde eller ære af. Og det var ikke hensigten med vores eksempel i pressemeddelelsen.

Men jeg skal da love for, vi blev misbrugt.

Vi skal forholde os til det, som udligning handler om; hvor høj grad af skævhed vi vil tillade mellem den mulighed de rigeste og de fattigste kommuner har, for at stille velfærd til rådighed for deres borgere. Og der mener vi, fordelingen er skæv, og at der bør udlignes mere til kommuner, som har mindre gunstige rammebetingelser.

Konkret i forhold til logikken om, at blande leveomkostninger og kommunal økonomi sammen så er det efter min mening et vildskud. Der er meget kompliceret teknik i udligningssystemet, men logikken bag er ret enkel, de rige skal hjælpe de fattige.

Faktum er, at kommunen med ”de rigeste” borgere, med deres nuværende beskatningsniveau, har et skatteprovenu på 82.665 kr. pr indbygger. Kommunen med ”de fattigste borgere” har et årligt skatteprovenu på 41.697 kr. pr. indbygger – endda med et faktisk beskatningsniveau som er næsten 5%-point højere. Så kan enhver se, at forholdene for at drive en kommune er væsentligt forskellige, og at man på trods af, at vi bor i et ret lille land vil have kæmpestore forskelle på, hvilken service borgerne kan tilbydes.

Samtidig gør borgernes sociale forhold, at presset på kommunens udgifter er væsentligt højere i den fattige end i den rige kommune. Det betyder, at presset på udgifterne er højere og indtægterne til at betale med er lavere i den ”fattigste kommune”. Og det er det, udligning handler om – helt enkelt – at udligne forskelle mellem kommuner; ikke mellem borgere. Der er grænser for, hvor store forskelle, vi kan leve med i den kommunale service i et lille land som Danmark. Der skal være sammenhængskraft.

Udligning handler ikke om, hvordan hver enkelt borger indretter sin privatøkonomi, hvor stor gæld den enkelte borger måtte ønske at have (eller have mulighed for at optage) til bolig og hvilken bil man måtte ønske at have holdende i carporten.

Når det kommer til udligning, så er der én ting der tæller for os; har alle kommuner råd til at give en service på bare nogenlunde samme niveau som andre kommuner, også selvom nogle kommuners borgere har langt mindre indtægter og langt mere brug for kommunen end andre?

I forhold til regeringens – faktisk gode – mantra: Et Danmark i Balance – ja så må det også gælde her.

Nu venter vi spændt på, hvordan denne svære opgave gås til af regering og folketing. Der  kommer et udspil til foråret. Det er ikke en nem opgave, men den er nødvendig. Jeg mener, flest mulige parametre skal indgå i det forhold, at kommuner er differentieret udfordret – den går begge veje. Altså bør man se på flest mulige forhold – så det ikke bare bliver hovedstadskommuner mod resten. Det er useriøst.

Og helt ærligt – selvom vi misbruges – ja så lægger vi os ikke ned!

Med venlig hilsen

Birgit S. Hansen
Borgmester
Frederikshavn Kommune

Borgmesterens træffetider i februar

$
0
0
Borgmester Birgit S. Hansen kan træffes på kommunens tre Rådhuse:
 

Sæby Rådhus: Torsdag den 15. februar, kl. 10.00 – 11.00

Skagen Rådhus: Tirsdag den 13. februar, kl. 10.30 – 11.30

Frederikshavn Rådhus: Mandag den 26. februar, kl. 11.00 – 12.00

Husk at bestille tid

For at ingen skal gå forgæves, skal man aftale tid forud for et møde.
Kontakt borgmestersekretær Lene Axelsen på mail:
leax@frederikshavn.dk eller tlf 98 45 90 05.

Få hjælp til at hjælpe dig selv

$
0
0

LÆR AT TACKLE hedder et selvhjælpskursus, som Ungeenheden i Frederikshavn Kommune står bag. Kurset er et tilbud til unge som oplever tegn på angst eller depression. Ungeenheden leder samtidig efter frivillige undervisere, der selv har haft angst eller depression inde på livet

Du er ikke alene, det skal du huske. Sådan lyder det gode råd fra en af de deltagere, Søren på 25, der allerede har gennemført LÆR AT TACKLE- kurset, et selvhjælpskursus som Ungeenheden i Frederikshavn Kommune har sammensat. Kurset skal give unge mellem 18 og 25 år redskaber til ”at lære at tackle” angst eller depression. På det første kursus, der blev afholdt i december med tolv unge, deltog Søren Flemming Hviid. Han tilmeldte sig LÆR AT TACKLE, fordi han har angst, og fik det anbefalet af Ungeenheden. Søren tog imod og håbede, at kurset ville hjælpe ham. Og det synes han, det gjorde. Han fortæller, at det bedste var, at han følte sig forstået, og fandt ud af, at han ikke er alene.

”Jeg har også lært at tænke anderledes, og at sætte ord på det at have angst. Jeg har fået redskaber til at bryde de mønstre som angsten har givet mig. Desuden har det været en god måde at få et netværk på, som jeg manglede. Jeg vil opfordre andre til at gøre noget ved deres angst eller depression. Hvis man har mod på at deltage på kurset, synes jeg, at man skal gøre det, da det giver dig indblik i, at du ikke er alene om at have det, som du har det. Der er andre, der har det som dig,” siger Søren Flemming Hviid.

Vil du være frivillig?

LÆR AT TACKLE er et gruppeforløb for unge, hvor man mødes 2,5 time hver uge i 7 uger, sammen med 12-14 andre unge. Næste kursus er i marts, og det er rettet mod de 18-25 årige. Til efteråret bliver kurset også for unge ned til 15 år. LÆR AT TACKLE mangler lige nu, frivillige instruktører/undervisere til de næste kurser. Som underviser skal du helst være mellem 18 og 30 år, og selv have haft angst eller depression inde på livet:

”Vi mangler frivillige, som vil investere sig selv, for at hjælpe andre og som har kompetencer på området. Vi tilbyder et kursus, som forbereder dig til at undervise, og så får du mulighed for at udvikle dig selv, mens du hjælper unge, der har brug for det. Vi vil rigtig gerne høre fra interesserede, der har egne erfaringer med angst eller depression. Det kan være hos sig selv eller fx i familien. Vi håber, at de unge får det lidt lettere med at leve med den angst eller depression de har, når de får delte erfaringer og flere redskaber,” siger Katrine Lund Larsen, projektkoordinator, LÆR AT TACKLE, Ungeenheden i Frederikshavn Kommune.

Næste kursus afholdes i marts i Skolegade 6, 3. Sal, hvor bl.a. også Ventilen holder til. For at deltage ring til Katrine Lund Larsen, 30583537.

Høring om nyt affaldsregulativ afsluttet

$
0
0

Den offentlige høring om nyt affaldsregulativ er nu slut. Sidste frist for at fremkomme med kommentarer og indsigelser var onsdag den 6. februar.

Hvad sker der så nu?

På avisens forespørgsel udtaler den nye formand for Forsyningen A/S, Jens Aage Hedegaard Kristensen (A), at alle høringssvar efterfølgende skal forelægges Plan- og Miljøudvalget, da det er dette udvalg, der sammen med kommunen har afholdt selve høringen.

Hedegaard Kristensen forklarer videre, at sidenhen går Plan- og Miljøudvalget og Forsyningen A/S (som entreprenør) sammen for at finde ud af, hvordan opgaven kan løses. Hele processen bliver kørt i tæt parløb mellem Plan- og Miljøudvalget og Forsyningen, Frederikshavn Affald A/S.

”Uden at blive taget til indtægt for et bud på tidsrammen vil mit bedste bud for øjeblikket være, at der tegner sig en løsning engang i efteråret 2018,” lyder det fra Forsyningens formand.

Fra starten af 2018 er valgt nyt udvalg for Plan- og Miljø med Mette Hardam (V) som formand. Udvalget består desuden af Erik Kyed Trolle (A), Tina Nymann (A), Peter E. Nielsen (C), June Menne (A), Peter Sørensen (V) samt Jens Hedegaard Kristensen (A).

Politisk stormvejr

Forud for den nu afsluttede høring udsendte Forsyningen mod slutningen af 2017 information om, at forbrugerne i 2018 skulle overgå til en ny form for affaldssortering.

Imidlertid løb denne information ind i ”politisk stormvejr”, og den daværende formand for Plan- og Miljøudvalget, Anders Brandt Sørensen (A), forklarede til offentligheden, at en endelig beslutning om, hvorledes affaldssorteringen i praksis skal foregå, endnu ikke var endelig politisk besluttet.

Der var altså med andre ord tidligere truffet politisk beslutning om, at affaldssorteringen skulle ændres, men forslaget skulle sendes i høring.

Se på borgernes svar i et nyt lys

Daværende formand for Frederikshavn Forsyning A/S, Jens Ole Jensen (V), og Anders Brandt Sørensen meldte i en skrivelse ud, at man var enige om at sende sagen i høring og se på borgernes høringssvar i et nyt lys:

”Den store interesse, der er omkring den nye affaldssortering, er taget til efterretning. Det nye affaldsregulativ sendes bl.a. derfor i offentlig høring fra 8. januar og 4 uger frem. Det ændrer dog ikke på, at der i løbet af 2018 skal implementeres affaldssortering i Frederikshavn Kommune. Hvordan ordningen skal udformes, kan til gengæld diskuteres,” udtalte de 2 daværende formænd samstemmende.

Tekst af Per Rye

Frederikshavn Kommune går forrest med tilbud til sårbare forældre

$
0
0

Frederikshavn Kommune har siden sommeren 2016 haft et helt særligt tilbud til sårbare forældre

At blive forældre kan være en stor omvæltning, særligt hvis man har haft svære vilkår under opvæksten. I Frederikshavn Kommune kan forældrene modtage tilbuddet Minding the Baby, der har fokus på at styrke de tidlige relationer mellem forældre og deres børn. Centralt for tilbuddet er, at forældrene lærer at sætte sig ind i barnets adfærd og lærer at håndtere barnets og deres egne reaktioner:

”Det kan være svært at forstå og handle efter et lille spædbarns signaler og adfærd, særligt hvis som forælder selv har haft en svær opvækst. Gråd kan eksempelvis tolkes som en bevidst handling fra spædbarnets side på at gå imod forældrene og irritere dem, selvom spædbarnets gråd sikkert er et udtryk for sult eller utilpashed. Ved at anvende Minding the Baby oplever vi, hvordan vi allerede i graviditeten kan være med til at forebygge og afhjælpe, at der opstår en dårlig relation mellem forældrene og barnet,” siger Susanne Nilsson, der er en af de to medarbejdere, der er en del af Minding the Baby indsatsen i Frederikshavn Kommune.

Minding the Baby tilbuddet gives allerede i graviditeten og frem til udgangen af barnets andet leveår. Tilbuddet er baseret på ugentlige hjemmebesøg, hvor et team bestående af en sundhedsplejerske og en socialrådgiver giver individuelle samtaler og rådgivning til familien

Syv andre kommuner følger i Frederikshavn Kommunes fodspor

Den A.P. Møllerske støttefond har bevilliget 17,7 mio. kr. til udbredelsen af metoden i Danmark, således at metoden afprøves i syv andre danske kommuner over de næste seks år. I alt forventer kommunerne, at cirka 200 familier vil få hjælp gennem indsatsen.

Kommunernes indsats vil blive fulgt tæt, idet VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) vil foretage en større evaluering af, hvorvidt Minding the Baby tilbuddet gør en forskel for børnefamilierne- også når der sammenlignes med de eksisterende forebyggende og tidlige indsatser over for sårbare forældre.

I Frederikshavn Kommune er det en glædelig nyhed, at der nu er flere kommuner, der kommer til at tilbyde Minding the Baby:

Vi ser frem til at kunne samarbejde og erfaringsudveksle med andre danske kommuner om at udvikle Minding the Baby metoden i en dansk sammenhæng og til at få et fagligt netværk,” siger Birgitte Cortz Ammitzbøll, teamleder af sundhedstjenesten i Frederikshavn Kommune.

Fakta om Minding the Baby:

  • Minding the Baby er udviklet på Yale University, New Haven Connecticut af professorer i psykologi og sygepleje. Frederikshavn Kommune har derfor også et tæt samarbejde med Yale University om brugen af metoden.
  • Minding the Baby skal tilbydes i: Billund, Herning, Næstved, Ringkøbing‐Skjern, Silkeborg, Vesthimmerland og Aarhus Kommuner.
  • I Frederikshavn Kommune har 19 familier siden 2016 deltaget i Minding the Baby

Borgerdrevne forslag på den politiske dagsorden

$
0
0

Enhedslisten og SF har anmodet om at få sat en sag på Byrådets dagsorden, når Byrådet afholder møde i aften,  den 14. februar.

Enhedslisten og SF ønsker, at borgerne i Frederikshavn Kommune får mulighed for at rejse forslag, som kommer til behandling i byrådet – såkaldte borgerdrevne forslag.

De to partier foreslår:

  • at borgmesteren på vegne af borgerne fremsætter borgerdrevne forslag til drøftelse i byrådet
  • at forvaltningen beslutter en praksis for indsamling af underskrifter, der vægter brugervenlighed højt
  • at det kræver underskrifter/tilkendegivelser fra et antal stemmeberettigede borgere med bopæl i Frederikshavn Kommune svarende til et mandat i byrådet, at få et forslag drøftet i byrådet. Forslag, der tidligere har været behandlet af byrådet, kan dog ikke kræves genbehandlet
  • at borgerdrevne forslag igangsættes som en 3-årig forsøgsordning, hvorefter ordningen evalueres.

Som begrundelse for forslaget mener SF og Enhedslisten, at det vil gavne et aktivt demokrati, hvis borgerne får mulighed for at rejse forslag i byrådet. Det skal f.eks. give de unge, som måske ikke kunne stemme ved valget, en mulighed for at påvirke byrådets arbejde.

Ordningen fungerer allerede i flere kommuner i hvert fald i Rødovre, Albertslund, Middelfart og Roskilde, Ringsted og Ringkøbing-Skjern kommuner. Der har i nogle af disse kommuner allerede været de første borgerdrevne forslag på dagsordenen.

”Denne mulighed synes vi også, vi skal give borgerne i Frederikshavn Kommune,” lyder det fra SF og Enhedslisten, som hver har 1 mandat i Byrådet ved Christina Lykke Eriksen (SF) og Ida Skov (Enhedslisten).

 

Tekst af Per Rye

Flere skal med: Nyt projekt skal hjælpe ledige i job

$
0
0

Når virksomhederne fremover bliver kontaktet af en Jobformidler, så er det et nyt projekt, som Jobcenter Frederikshavn håber virksomhederne tager godt i mod. Der er nemlig brug for at tage nye metoder i brug for at finde job til de ledige, der har været ledige i mere end fem år og som skal ind på arbejdsmarkedet igen

Flere skal med, hedder projektet, der skal sætte skub i både virksomhederne – der melder om behov for flere hænder – og de ledige, der har været borte fra arbejdsmarkedet i mere end fem år i forbindelse med sygdom eller andet.

”Selv ganske små job er der brug for til projektet. Når vi skal have denne her gruppe af mennesker ind på arbejdsmarkedet, så kan det være de fx skal begynde med få timer ad gangen for at vænne sig til at være i job. Derfor vil vi gerne tale til virksomhederne om at tage socialt ansvar. Vi i Jobcenteret er med på sidelinjen, og vi er klar med den nødvendige opkvalificering, så vi kan finde det rette match og virksomhederne kan finde de ekstra hænder, de mangler blandt denne gruppe ledige,” siger Mette Neist, der er afdelingsleder i Team Job og Udvikling i Frederikshavn Kommune.

Ubrugt arbejdskraft

Projektet retter sig mod de, der har været på kontanthjælp i mere end fem år, og Frederikshavn Kommune får satspuljemidler til at gennemføre det. Her kommer Jobformidleren ind i billedet. Jobformidlerne er et nyt begreb, der blandt andet skal optræde som mentor/virksomhedskonsulent i forhold til at få hver enkelt kontanthjælpsmodtager sluset ind på arbejdsmarkedet. Projektet er sat i værk for at udnytte en ubrugt ressource af arbejdskraft ved at hjælpe længerevarende ledige ind på et arbejdsmarked, der bliver stadig mere presset for at skaffe de nødvendige hænder. Projektet slutter i 2019. Og på det tidspunkt skal alle i målgruppen være i arbejde eller uddannelse:  

”Vi møder selvfølgelig virksomhederne med en gruppe af ledige, som er parat til at få et job. Og jobformidleren hjælper med de forhold, som måske spænder ben. Det kan være helt konkrete ting som tandlægebesøg eller motionscenter, det kan også være at jobformidleren følger borgeren tæt i den første periode, fordi det er sårbare mennesker, vi har med at gøre her. De skal først ud og arbejde deres robusthed op. Det betyder ikke, at man skal undlade at stille krav som arbejdsgiver, men at man skal være opmærksom på, at der også er behov for at være rummelig,” siger Mette Neist.


Kommunen mangler indstillinger til priser

$
0
0

Hvem fortjener at blive kåret til Årets kulturtalent/oplevelse til dette års prisfest i Det Musiske Hus?

Frederikshavn Kommune uddeler hvert år de kommunale priser til foreninger, frivillige, ildsjæle eller andre, der har fortjent en stor anerkendelse og et klap på skulderen.  ​​

Indstillingsfristen for at indsende indstillinger til de kommunale priser er nu slut, men vi mangler indstillinger til Byrådets hæderspris – Årets kulturtalent/oplevelse. Prisen er på 10.000 kr.

I kategorien indgår påskønnelsen af kulturelle, sportslige og øvrige events, som har været af opsigtsvækkende national karakter og fremme af forholdene for og påskønnelsen af særlige kulturelle talenter indenfor dans, musik, performance, film, TV, events, mv. i Frederikshavn kommune.

Indstilling skal sendes til tasv@frederikshavn.dk.

Sidste år modtog Liv Lundholm Pedersen prisen for hendes helt særlige talent inden for filmproduktion.

REMA 1000 får tilladelse til at udvide

$
0
0

Byrådet har på rådets seneste møde godkendt, at REMA 1000 får lov at udvide.

Forud for mødet havde såvel Plan- og Miljøudvalget som Økonomiudvalget anbefalet over for Byrådet, at både lokalplan og kommuneplantillæg vedtages uændret i forhold til de forslag, der har været fremlagt til offentlig debat, men at bemærkningerne til lokalplanens bestemmelser ændres som foreslået.

I forbindelse med offentliggørelse af planforslagene har Center for Teknik & Miljø sendt høringsbreve til 95 ”naboer”. 28 offentlige myndigheder, interesseorganisationer mm. er orienteret, og 121 er orienteret, fordi de abonnerer på nyheder på www.frederikshavn.dk, der vedrører planforslag.

Der var ikke indkommet indsigelser imod planforslagene, men Frederikshavn Kommunes Trafiksikkerhedsudvalg havde vurderet vejadgangen til lokalcentret fra Nordsøvej.

Byrådets ja betyder, at REMA 1000 kan udvide den eksisterende dagligvarebutik fra 1.000 m2 til 1.200 m2, udvidelse af varegården til eksisterende udvalgsvarebutik (Jem & Fix) samt forbedring af vejadgang til varelevering til de to butikker foruden en udvidelse og nyindretning af eksisterende parkeringsanlæg.

 

Tekst af Per Rye

Folkeoplysningsudvalget trækker i arbejdstøjet i dag

$
0
0

Det nye folkeoplysningsudvalg holder første møde i eftermiddag. Udvalget består af 8 medlemmer.

Disse er: 3 valgt af Byrådet: Almina Nikontovic, Børne- og Ungdomsudvalg (A) Anders Broholm, Kultur- og Fritidsudvalg (V) og Brian Kjær, Sundhedsudvalg (A). Desuden indgår Claus Henrik Nedermark, AOF (aftens- og fritidsskolerne), Else Schaltz og Tommy Thomsen fra Idrætssamvirket samt Henrik Carlsen og Steen Jensen fra Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

Udvalget skal på mødet bl.a. vælge formand og næstformand for perioden 2018-2021, medlemmer til ungdomsskolen og FUF.

Frederikshavn Kommune har i en lang årrække haft tradition for nedsættelse af et folkeoplysningsudvalg, som agerer i forhold til folkeoplysningsloven.

Udover de lovmæssige opgaver, hvor udvalget skal inddrages i forbindelse med udarbejdelse af folkeoplysningspolitik, kommunens budget for den folkeoplysende virksomhed samt udformning af regler på det folkeoplysende område, har udvalget en række specifikke arbejdsområder, bl.a.:

  • Designe, gennemføre og støtte udviklingsprojekter via udviklingspuljen
  • Skabe samarbejdsmuligheder til råd, nævn, udvalg og paraplyorganisationer, der har sammenfaldende interesse med det folkeoplysende område
  • Afholde folkemøde hvert andet møde for forenings- og fritidslivet
  • Bestyre og uddele midler fra anlægspuljen
  • Høres i forhold til kommunalt nybyggeri og renovering.

Ønsker man at nærlæse hele vedtægten for udvalgets funktion, kan dette link benyttes og derefter scrolle til side 20:

http://frederikshavn.dk/meetings/Folkeoplysningsudvalget%202018-2021%20(%C3%85ben)/2018/01-03-18/0Dagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

 

 

Tekst af Per Rye

Skal du have et job med?

$
0
0

Frederikshavn Kommunes tiltrækningsindsats, Move North, deltager her i løbet af foråret på en række messer for unge og nyuddannede. Hvis din virksomhed har et eller flere job, som skal med i puljen af karrieremuligheder, der præsenteres på messerne, så er det nu, du skal kontakte Move North.

Move North er allerede i den kommende uge til den første af sæsonens job- og karrieremesser. Messen i Gigantium i Aalborg er for studerende, primært ingeniører, der netop er ved at færdiggøre uddannelsen, og som skal finde deres første job. Derfor passer messerne rigtig godt med formålet for Move North:

”Vi har en god interesse fra højtuddannede, der lægger CV på vores hjemmeside, Move North, og vi har kontakt til rigtig mange, der er interesserede i job i virksomhederne her i området. Med vores deltagelse på messerne udvider vi ansøgerfeltet yderligere, og mange er positive i forhold til at flytte efter det rette job. Når det er sagt, er det selvfølgelig et langt sejt træk at finde den mængde arbejdskraft, der er behov for, for at følge med efterspørgslen de kommende år. På Karrieremessen får vi målgruppen i tale i forhold til de konkrete job, som vi har med til messen. Det kan være vanskeligt for en virksomhed at finde en erfaren ingeniør, og blandt de nyuddannede er mulighederne større, fordi ledigheden er større,” siger Kåre Holdt Madsen, tiltrækningskoordinator, Frederikshavn Kommune.

Hvis man som virksomhed i Frederikshavn Kommune er interesseret i at slå job op på movenorth.dk eller få en stilling med i puljen, som bliver præsenteret på messen, så kan man kontakte Kåre Holdt Madsen på 2114 6506.

”Virksomhederne er også meget velkomne til at byde ind med studiejob og praktik til de studerende. Undersøgelser viser, at mange virksomheder får skabt vækst og varige ansættelser, gennem fx praktikophold, hvor en studerede løser en konkret opgave i virksomheden. Den mulighed er jo også værd at tage med for at finde den rette medarbejder,” siger Kåre Holdt Madsen.

Politisk udvalg ser på ny på ny haltilskudsmodel

$
0
0

Når Kultur- og Fritidsudvalget mødes onsdag eftermiddag, er der på dagsordenen bl.a. et punkt med gennemgang af forslag til ny haltilskudsmodel.

Social-, sundhed- og kulturdirektøren indstiller forud for mødet, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter oplæg på mødet og beslutter, hvilke faktorer der skal medtænkes i forslag til ny haltilskudsmodel.

Kultur- og Fritidsudvalget blev senest på mødet den 31. januar præsenteret for forslag til ny haltilskudsmodel for de selvejende haller i Frederikshavn Kommune. Udvalget drøftede oplægget og besluttede at få punktet genoptaget og bede den nedsatte arbejdsgruppe om at udarbejde en oversigt med flere objektive faktorer, der kan indgå som elementer i en ny haltilskudsmodel.

Arbejdsgruppen har gennemgået de tidligere høringssvar fra de selvejende haller og paraplyorganisationer på det folkeoplysende foreningsområde med henblik på at fremkomme med alternative forslag til valg af faktorer. Disse præsenteres for udvalget på dets forestående møde.

Center for Kultur og Fritid har udarbejdet en oversigt over bemærkninger til høringssvar, som vedlægges sagen sammen med de tidligere indsendte høringssvar. Der er indkommet svar fra de fleste interessenter. Det gælder Sæby Fritidscenter, Sæby Svømmebad, Skagen Kultur – og Fritidscenter, Østervrå Idræts – og Kulturcenter, Frederikshavn Idrætscenter I/S, Ålbæk Idrætscenter, Idrætssamvirket i Frederikshavn Kommune samt Frederikshavn Ungdoms Fællesråd.

Vil man læse alle oversigter og gennemgå de enkelte høringssvar, kan dette link benyttes og derefter scrolle til side 71 og fremefter:

http://frederikshavn.dk/meetings/Kultur-%20og%20Fritidsudvalget%202018-2021%20(%C3%85ben)/2018/07-03-18/0Dagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

 

 

Tekst af Per Rye

Viewing all 1964 articles
Browse latest View live