Quantcast
Channel: Kommunen informerer – SkagensAvis.dk – lokale nyheder fra Skagen

Kommunen har modtaget 2,3 mio. kroner i Grøn Pulje

$
0
0

Frederikshavn Kommune har modtaget 2,3 mio. kr. i ”Grøn Pulje”. Der er fastsat kriterier for, hvem der kan ansøge, hvilke projekter der gives støtte til, samt hvilke kriterier der lægges vægt på i udvælgelsen.

Verdensmålsudvalget skal i den forbindelse på udvalgets næste møde den 14. marts drøfte, hvordan borgerne informeres om Grøn Pulje, og hvordan relevante interessenter inddrages i fordelingen af Grøn Pulje. 8 % af pengene afsættes til administration.

Byrådet besluttede den 28. februar, at administrationsgrundlaget for Grøn Pulje blev tilpasset, så Verdensmålsudvalget indstiller udmøntningen af ordningen til Økonomiudvalget.

Opstillere af større vedvarende energianlæg er forpligtet til at indbetale midler (”Grøn Pulje”) med henblik på, at disse kan anvendes til projekter til gavn for lokalsamfund, naboer til anlæggene og til gavn for kommunen som helhed.

Hvis midlerne ikke er prioriteret til konkrete projekter indenfor tre år efter indbetaling, skal resterende midler overføres til staten.

DK2020 klimaplan

Frederikshavn Kommune har forpligtet sig til at bidrage til en mere bæredygtig verden gennem implementeringen af ”DK2020 Klimaplanen”.

Planen er i overensstemmelse med FN’s Paris-aftale og har til formål at reducere klimagasser og styrke kommunens modstandskraft mod klimarelaterede udfordringer.

For at opnå målene er det afgørende, at hele den kommunale organisation har ejerskab til planen. Derfor er der sat et punkt herom på Verdensmålsudvalgets dagsorden.

For at styrke ejerskabet til klimaplanen kan Verdensmålsudvalget overveje følgende:

synlighed: Hvordan styrkes planens generelle synlighed i organisationen?
rolleafklaring: Hvordan forbedres medarbejdernes forståelse af egen rolle i klimaplanens implementering?

Formand for Verdensmålsudvalget er borgmester Birgit S. Hansen.

 

Tekst: Per Rye

 


Vil I være med til at samle affald, og samtidigt få penge til klubkassen?

$
0
0
Frederikshavn Kommune er partner i konceptet Ren Natur, der arrangerer affaldsindsamlinger. Som forening kan I deltage i en affaldsindsamling, og tjene 2.500 kr. til jeres fælleskasse.
 
Det er nemt at deltage i Ren Natur. I skal blot vælge en rute og tilmelde jer. Så får I alt det nødvendige udstyr stillet til rådighed. Ren Natur sender guides og videoer ud, så I altid ved hvad der skal foregå.
 
Derudover får I et bedre fællesskab, frisk luft, stor anerkendelse fra de lokale og et beløb, der eksempelvis kan bidrage til et køb af nyt udstyr eller betale for årets sommerfest.
 
Tilmeld jer en affaldsindsamlingsrute, og læs mere om projektet her 👉 https://www.rennatur.org/tilmelding/

Nedrivningspuljen: Idéer til landsbyfornyelse efterlyses

$
0
0

Ejer du en bygning eller kender til en ejendom, der er i så dårlig stand, at den bør rives ned? Frederikshavn Kommune ønsker forslag, som kan indgå i Nedrivningspuljen, der giver mulighed for tilskud til nedrivning af ejendomme i opland og landsbyer.

Frederikshavn Kommune har taget hul på nye statslige landsbypuljemidler for årene 2023-2025, som skal bruges til at forbedre og forskønne miljøet i landsbyer og landdistrikter med særligt fokus på at rive faldefærdige og skæmmende bygninger ned.

Forventningen er, at der i løbet af 2024 skal rives ca. 15 ejendomme ned med hjælp fra puljen, og derfor efterlyser Kommunen forslag til, hvilke ejendomme, der skal indgå i puljen i 2024:

Puljen er en god mulighed for at løfte og gøre vores opland og landsbyer mere attraktive. Når der står faldefærdige og ubeboelige ejendomme rundt om, skæmmer det og tager fokus fra alt det gode, der er og sker i vores lokalsamfund. Derfor opfordres alle og særligt ejere af de her bygninger til at henvende sig til Kommunen, så vi sammen kan finde de gode løsninger, siger Peter E. Nielsen, formand for Plan- og Miljøudvalget, Frederikshavn Kommune.

Puljen består af et årligt kommunalt rammebeløb på 1,4 mio. kr. og et større tilskud fra staten, der i år 2023 bestod af 2,7 mio. kr.

Nedrivningspuljen fylder 10 år

Nedrivningspuljen har eksisteret siden 2014, og har igennem de seneste 10 år bidraget til fornyelse i landsbyer og opland i det meste af kommunen.

Selvom vi stadig søger forslag til ejendomme, der kan rives ned, er vi også kommet rigtig langt. Det har kun været muligt, fordi så mange bygningsejere, naboer, borgere og foreninger har været med til at gøre det muligt at indgå aftaler om frivillig nedrivning af de skæmmende ejendomme. Det er deres fortjeneste, siger Peter E. Nielsen, formand for Plan- og Miljøudvalget, Frederikshavn Kommune.

I alt er der frem til den 1. januar 2024 nedrevet 128 bygninger, indeholdende 148 boliger og en erhvervsbygning med hjælp fra puljen.

Læs mere om nedrivningspuljen og de kriterier, der skal være opfyldt, på Kommunens hjemmeside: Nedrivningspulje (frederikshavn.dk)

 

Her er udvalget, som skal tilknytte unge til Frederikshavn Kommune

$
0
0

Mandag blev det afgjort, hvem der skal sidde i det nye midlertidige udvalg, som skal arbejde på at tilknytte og tiltrække unge til Frederikshavn Kommune.

Byrådet i Frederikshavn Kommune besluttede i februar at nedsætte et nyt udvalg, som skal tilknytte og tiltrække unge. Mandag blev det endeligt afgjort, hvem der skal sidde i udvalget.

Udvalget er sammensat af tre byrådsmedlemmer og to medlemmer fra Ungebyrådet, og derudover er der fire medlemmer, som er blevet en del af udvalget ved at sende en motiveret ansøgning.

Der er i alt ti personer, som har sendt en motiveret ansøgning, og de fem udpegede medlemmer har sammen besluttet, hvem de sidste fire skulle være.

– Vi er glade for, at så mange ansøgere har vist interesse for det nye udvalg. Alle ansøgere har meget at byde ind med, og det har været en svær beslutning. Men vi har peget på fire, som sikrer en bred sammensætning i udvalget, for det er vigtigt at få forskellige indfaldsvinkler på de opgaver, vi står over for, siger Christina Lykke Eriksen på vegne af det nye udvalg.

Her er de ni medlemmer

Medlemmerne i de nye udvalg består af byrådsmedlemmerne Christina Lykke Eriksen, formand for det nye udvalg og Børne- og Ungdomsudvalget, og Almina Nikontovic og Jan Bjeldbak som repræsentanter for de to største partier i byrådet.

Herudover er der to medlemmer fra Ungebyrådet, Laura Bærbach Nybro Christensen på 19 år fra Dybvad, som går på HF på Frederikshavn Gymnasium, og Pernille Ørnbøl Østergaard Jørgensen på 18 år, som går på HHX på Frederikshavn Handelsskole.

De sidste fire medlemmer er valgt ud fra motiverede ansøgninger. Valget er faldet på:

  • Nanna Højmark, 26 år, Skagen, lærerstuderende
  • Mathias Offerdal Christiansen, 26 år, Frederikshavn, erhvervsdrivende
  • Mikkel Arne Egelund, 40 år, Frederikshavn, tv-vært, youtuber og pædagog
  • Pia Ankerstjerne, 62 år, Skørping, direktør for MARTEC

Kommunen giver løbende tilladelser til udendørs musik i Skagen

$
0
0

Frederikshavn Kommune meddeler løbende dispensationer til at overskride gældende grænseværdier for støj, når der spilles udendørs musik i Skagen.

Dispensationerne træffes ud fra restaurationsforskriften samt tillæg gældende fra 1. oktober 2017. Afgørelserne kan ikke påklages.

Under Skagen Festival skal der ikke ansøges. Her tillades musik, der overskrider grænseværdierne i restaurationsforskriften, fra alle restaurationer.

Frederikshavn Kommune har gjort restaurationerne opmærksomme på, at:

  • arrangementerne skal offentliggøres i lokale aviser eller på restaurationens hjemmeside.
  • dispensationen skal til enhver tid kunne fremvises på politiets forlangende.
  • i tilfælde, hvor restaurationsdriften giver anledning til klager over støjgener på andre dage end dispensationen er gældende for, kan kommunen inddrage dispensationen, hvis det vurderes, at der er tale om væsentlige støjgener
  • ansøgning om dispensation skal være kommunen i hænde senest 7 dage inden arrangementet finder sted.

Dispensationer i Skagen gives for højst 10 dage i 5 timer pr. dag fordelt på 2 blokke med indlagt minimum 1 times pause. Tidsrummet for dispensationer er: fredag og lørdag kl. 15-23, søndag til torsdag kl. 15-22 samt i uge 29 alle dage kl. 15-23. Listen over restaurationer opdateres løbende op til og i løbet af sæsonen.

I første omgang har to spillesteder ansøgt kommunen tilbage omkring årsskiftet. Det gælder Cafe Knuth’s i Havnegade og Skagen Bryghus på Kirkevej. Flere vil løbende følge i den kommende tid.

Café Knuth’s har fået følgende tilladelser til at spille: onsdag den 17. juli kl. 20-23, torsdag den 18. juli kl. 20-23 samt fredag den 19. juli kl. 20-23.

Skagen Bryghus har fået tilladelse til at spille musik udendørs på en række fredage og lørdage (10 gange i alt) i en periode fra midten af juni til midten af september i tidsrummet fra kl. 15 til kl. 18,30.

Via dette link kan der ses nærmere om tilladelser og betingelser:

https://www.frederikshavn.dk/politik/horinger-og-afgorelser/aktuelle-horinger-og-afgorelser/aktuelle-horinger-og-afgorelse/dispensation-til-at-overskride-gaeldende-graensevaerdier-for-stoj/#

 

 

Tekst: Per Rye

Nu kan du igen smide affald fra havet i strandkasserne

$
0
0

Frederikshavn Kommune har i denne uge sat strandkasser på de vestvendte kyster, så strandgæster kan smide affald fra havet i kasserne. 

Nu kan du igen smide affald fra havet i strandkasserne. Tirsdag i denne uge har kommunens strandpasser, Kaj Søgaard Jakobsen, nemlig sat de godt 20 strandkasser ud langs de nordvestvendte kyster.

Strandkasserne er store trækasser, som strandenes gæster kan smide affald i fra havet. Det kan for eksempel være fiskenet, plastikdunke og dåser.

– Det er en kæmpe hjælp for os, at strandgæsterne rydder op langs strandene og smider affald i kasserne, når de alligevel er ude at gå en tur. Det er typisk mindre stykker affald, som vi ikke ville samle op med maskinerne, så det er fantastisk, at gæsterne hjælper, siger strandpasser Kaj Søgaard Jakobsen.

Det meste affald ender på Vestkysten

Sidste år indsamlede kommunen knapt 24 tons affald langs kysterne, og Kaj Søgaard Jakobsen estimerer, at over halvdelen af det er affald, som strandgæsterne har samlet i strandkasserne.

Strandkasserne står langs Skagerraks kyster, da strømforholdene i Vesterhavet gør, at det er her, langt det meste affald fra havet skyller op. Kasserne står på en strækning fra Skiveren til Grenen.

Møder man affald langs de østvendte kyster, må man gerne sortere og smide det meste i affaldscontainerne, som er på de fleste strande ved p-pladser og lignende. Strandkasserne er beregnet til affald, der er skyllet op fra havet, og ikke til strandgæsternes eget affald.

Kommunen lever op til kvalitet og service på plejecentre

$
0
0

I henhold til Serviceloven skal kommunen hvert år foretage mindst ét uanmeldt tilsyn på kommunens plejecentre. For at få et uvildigt tilsyn har Frederikshavn Kommune overdraget denne opgave til BDO.

I 2023 har BDO på vegne af kommunen foretaget tilsyn på kommunens 13 ældre- og plejecentre samt på aflastningspladserne på Kastaniegården i Frederikshavn.

Tilsynene skal være med til at sikre, at personlig pleje og praktisk hjælp i plejecentrene overholder de politisk fastsatte målsætninger og beslutninger. Samtidig gives der i tilsynsrapporterne anbefalinger, som sikrer læringselementet i tilsynene.

Tilsynene skal samtidig have fokus på at kontrollere, om der på det enkelte tilbud praktiseres en udviklende og relevant ydelse afpasset målgruppen som sådan samt den enkelte borgers ønsker og muligheder.

Samtidig kontrolleres det, at gældende lovregler, kvalitetsstandarder, serviceniveau og administrative retningslinjer efterleves.

Endelig skal tilsynet bidrage til at understøtte en fremadrettet og løbende udvikling af kvaliteten af tilbuddet og skabe grundlag for refleksion over egen praksis hos både medarbejdere og ledelse. Ved tilsynene i 2023 indgik magtanvendelser som et særligt tema. Indberetning af magtanvendelse bruges dels som dokumentation med henblik på sikring af borgernes retssikkerhed og dels som læring for personalet i forhold til, hvornår magtanvendelsen er lovlig.

Årsrapportens konklusioner

Det er tilsynets overordnede vurdering, at centrene i Frederikshavn Kommune lever op til kvalitetsstandarder og det vedtagne serviceniveau på området.

Borgerne modtager helt overvejende pleje, omsorg og praktisk hjælp, svarende til deres ønsker og behov, og de er generelt tilfredse med måden, som medarbejdere udmønter hjælpen på.

Det er tilsynets vurdering, at ledelse såvel som medarbejdere arbejder kontinuerligt med omsorgssystemet CURA, der blev implementeret i kommunen i foråret 2022.

Dog svinger kvaliteten en del på dokumentationsområdet på de forskellige centre, herunder medarbejdernes forståelse for og fortroligheden med CURA. På tre centre fandt tilsynet flere og væsentlige mangler, hvor tilsynet efterfølgende rettede henvendelse til Center for Social- og Sundhedsområdet. Variationen i dokumentationen afspejles også i vurderingerne.

Konklusionerne behandles på det kommende møde i Social- og Sundhedsudvalget den 8. april.

Dokumentation, pleje, omsorg og praktisk hjælp

I BDO’s rapport indgår 48 anbefalinger inden for området dokumentation og 23 anbefalinger inden for områderne pleje, omsorg og praktisk hjælp.

Det er tilsynets overordnede vurdering, at medarbejderne generelt er engagerede.

Det anbefales, at ledelsen på de 14 centre har en vedvarende bevågenhed på indsatser, der kan opkvalificere og understøtte samtlige medarbejderes dokumentationspraksis, og at der sikres medarbejderne tilstrækkelige rammer og tid til dokumentationen.

Det anbefales desuden, at ledelse og medarbejdere fortsat arbejder målrettet på, at borgernes besøgsplaner foreligger med fyldestgørende og opdaterede beskrivelser af borgernes pleje- og støttebehov, herunder at medarbejdernes faglige tilgange fremgår, hvor det skønnes relevant for kvalitet og kontinuitet i opgaveløsningen.

Ledelse og medarbejdere anbefales at øge opmærksomheden på at sikre udfyldelse af feltet ”generelle oplysninger” samt sikrer ajourførte funktionsevnetilstande, svarende til borgernes aktuelle funktionsniveau i samarbejde med Visitationen. Der anbefales en ledelsesmæssig bevågenhed i forhold til plejepersonalet på, at der foreligger fyldestgørende handlingsanvisninger.

Rapporten peger desuden på, at ledelsen har fokus på at understøtte den daglige koordinering og planlægning af kerneydelsen, herunder at planlagte indsatser udføres, og at der sikres systematisk opfølgning af faglige indsatser, samt at ledelsen på centrene har en øget opmærksomhed på, at medarbejderne overholder gældende retningslinjer inden for korrekt håndhygiejne.

Tilsynet har denne gang givet 99 anbefalinger mod 74 forrige år. 47 af disse vedrører dokumentation. Inden for områderne kompetencer og udvikling har 3 centre opnået højeste score på 5, hvilket betyder, at medarbejdergruppen er præget af stabilitet, og fraværet beskrives som lavt.

Ni centre modtager højeste score på 5 i kategorien hverdagsliv. På disse centre giver borgerne udtryk for, at de har mulighed for at leve et alsidigt og individuelt tilrettelagt hverdagsliv, og at de har medindflydelse på deltagelse i aktiviteter efter lyst og behov. Borgerne er desuden tilfredse med udbuddet af aktiviteter.

Hele tilsynsrapporten kan findes via kommunens hjemmeside under punktet politik og dernæst i bilagene fra side 51 for Social- og Sundhedsudvalgets dagsorden for mødet den 8. april.

Tekst: Per Rye

Afslag på dispensation til opførelse af sommerhus ved Kandestederne stadfæstet

$
0
0

Frederikshavn Kommune afslog i henhold til naturbeskyttelsesloven den 7. april 2022 at give dispensation til at opføre et sommerhus i beskyttet natur ved Kandestederne. Ansøger påklagede få uger senere denne afgørelse.

Arealet ligger i fredningen ”Kandebakken”, og fredningskendelsen fra 1974 giver ret til opførelse af 2 sommerhuse på den pågældende matrikel, hvoraf kun et sommerhus er opført hidtil.

Kommunen har vurderet, at naturbeskyttelsesloven fra 1992 hindrer, at fredningskendelsen fra 1974 kan udnyttes til at bygge det ekstra sommerhus på trods af grundejerens forventninger.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæsterede kommunens afslag, da ejeren ikke vurderes at have en berettiget forventning, som kan begrunde en dispensation.

Klagenævnet lægger i sin afgørelse vægt på, at byggeretten i fredningskendelsen er formuleret som en mulighed, at der er gået næsten 50 år, at der vil være tale om et væsentligt indgreb i uberørt natur, samt at det ansøgte alene varetager privatøkonomiske interesser.

Kommunens afgørelse er dermed gældende. Plan- og Miljøudvalget får afgørelsen forelagt til orientering på udvalgets kommende møde i dag den 8. april.

Tekst: Per Rye


Ældrerådet ønsker en kommunal ældreboligstrategi

$
0
0

Ældrerådet har i et dialogmøde med politikerne i Social- og Sundhedsudvalget givet udtryk for et ønske om, at Frederikshavn Kommune udarbejder en ældreboligstrategi, og at der tages en bredere dialog om ældres ønsker til boliger.

Dette ønske er sat på som en orienteringssag for Social- og Sundhedsudvalget, når dette udvalg holder møde i dag den 8. april.

På baggrund af udvalgets drøftelse med Ældrerådet er den kommunale administration blevet bedt om at komme med et forslag til opfølgning.

I kommunens planstrategi 2024-2027 ”Muligheder for Vækst – Muligheder for Mennesker” i afsnittet om byer udstikkes der en retning for boliger under overskriften ”Vi har sat os for, at alle skal have mulighed for at bo godt”. Herunder nævnes det: ”Vi vil have et fleksibelt boligmarked ved at være i tæt dialog med investorer og boligaktører og dermed have mulighed for at kunne agere hurtigt og proaktivt i forhold til ændrede eller nye boligbehov.” Det er den kommunale administrations vurdering, at dette fokus indfanger Ældrerådets ønske.

Byrådet har besluttet, at der gennemføres borgermøder om forskellige temaer, der skal danne baggrund for byrådets politikudvikling. Til efteråret er det ”ældre”, som er temaet, hvor det vil være naturligt også at bringe boliger ind i dialogen på borgermøderne.

 

Tekst: Per Rye

Kommunen vil gerne bevare jernbaneoverkørsel Hvideklitvej

$
0
0

Banedanmark har henvendt sig til Frederikshavn Kommune, da Banedanmark ønsker at nedlægge overgangen over jernbanen, der ligger lidt sydvest for den tidligere sundhedshøjskole Diget.

Den kommunale administration agter imidlertid at give Banedanmark en tilbagemelding om, at kommunen er af den opfattelse, at der i dag kan være færdselsmæssige interesser i at benytte overgangen, hvorfor administrationen vil meddele, at kommunen ikke ønsker, at deklarationen slettes.

Banedanmarks henvendelse er på som orienteringssag på næste møde i Teknisk Udvalg i morgen den 9. april. Her bekræfter udvalgsformand Karsten Thomsen (A) over for avisen, at kommunen gerne vil beholde den eksisterende overgang.

Overgangen er en stiovergang med forskudte bomanlæg med blinksignal. Overgangen giver fysisk vej/stimæssig adgang mod øst til hovedvejen (Skagensvej), men der er ikke i matriklen udlagt vej øst for overgangen.

Banedanmark ejer overgangsanlægget på Skagensbanen, og Nordjyske Jernbaner er infrastrukturforvalter. Banedanmark er ved at opgradere flere overkørsler og overgange på Skagensbanen bl.a. for, at sikkerheden højnes, så lokomotivføreren automatisk får en advarsel, hvis overgangssignalet melder fejl.

Deklaration fra 1976

Banedanmark henviser til en deklaration fra 1976, hvor der i forbindelse med etableringen af sundhedshøjskolen blev sikret adgang på vejen/stien over jernbaneovergangen for bygningerne tilhørende sundhedshøjskolen. Kommunen er påtaleberettiget på denne deklaration.

Eftersom sundhedshøjskolen ophørte i 2010 mener Banedanmark, at der dermed ikke længere er samme behov for overgangen, og at kun få benytter den. Kommunen vedtog i 2017 en ny lokalplan for området for Hotel- og konferencecenteret Hvide Klit.

Den kommunale administration vurderer umiddelbart, at deklarationen er gyldig, selvom sundhedshøjskolen ikke længere eksisterer, og at en nedlæggelse af overgangen derfor forudsætter, at kommunen som påtaleberettiget indvilger i, at deklarationen slettes.

Der er i matriklen udlagt vejareal vest for jernbanen (hen til Hvideklitvej) og over selve jernbanen, men udlægget fortsætter ikke øst for jernbanen. Alle de berørte arealer er i samme private eje, og det er ikke afklaret, om der kan antages at være tale om en privat fællesvej/sti eller privat vej/sti. Kun hvis der er tale om en privat fællesvej/sti, vil en vejnedlæggelse/nedlæggelse af overgangen kræve en godkendelse i henhold til privatvejsloven.

Færdselsmæssige interesser

Den kommunale administration vurderer, at der fortsat kan være færdselsmæssige interesser i at bevare overgangen.

Der foreligger ikke trafikale analyser af overgangens benyttelse, og der ses dog ingen formelle udlagte vej/stiforløb øst for overgangen eller videre mod stranden øst for Skagensvej.

Der er i dag en hotelvirksomhed, et golfanlæg og et større sommerhusområde mod vest og for nyligt en vedtaget lokalplan for et nyt sommerhusområde umiddelbart vest for ved Hvideklitvej 22. Disse områder kan benytte Hvideklitvej og Råbjergvej (mere trafikeret) mod øst til Skagensvej, og fra dette sted ses der i marken flere stiadgange til strandområdet øst for.

Kommunens Center for Teknik og Miljø indstiller forud for mødet, at Teknisk Udvalg tager orienteringen til efterretning.

 

Tekst: Per Rye

Et ja og et nej forventes fra Brøndums Legat

$
0
0

Brøndums Legat har til formål at yde økonomisk støtte til værdigt trængende personer bosiddende i tidligere Skagen Kommune samt fremme den kulturelle udvikling i tidligere Skagen Kommune gennem kulturelle initiativer, hvis der er legatmidler til rådighed.

Legatet er todelt og administreres af Frederikshavn Kommune. Der er afsat henholdsvis 75 % til den sociale del og 25 % til den kulturelle del. Uddelinger fra den sociale del besluttes af administrationen, og den kulturelle del besluttes af Kultur- og Fritidsudvalget, der har et punkt med ansøgninger på dagsordenen for udvalgets møde i dag den 9. april.

Der er modtaget to ansøgninger til 1. uddeling i 2024 af Brøndums Legat – den kulturelle del. Den kommunale administration oplyser, at der er 3.750 kr. denne gang.

Skagen Musik- og Teaterforening søger 5.000 kr. til afholdelse af koncert med Henrik Goldschmidt og Anders Singh den 13. juli. Midlerne indgår i et samlet budget med poster til program, honorar til musikere, annoncering og forplejning. Foreningen har som formål at arrangere koncerter i Skagen for at fremme kulturlivet i byen. Center for Kultur og Borgerservice indstiller at ansøgningen imødekommes med 3.750 kr.

Skal Contemporary søger om 10.000 kr. til afholdes af VENDILSKAGI, hvor duoen Cort Lunde skaber fire stedspecifikke lydværker i Skagen. Værkerne opføres i et koncertformat på 4 lokationer i Skagen, som ikke er traditionelle koncertvenues. Koncerterne finder sted fra juni-december i år. Ansøgte midler vil specifikt gå til afvikling af koncerterne. Skal Contemporary er et udstillingssted for samtidskunst i Skagen. Center for Kultur og Borgerservice indstiller, at denne ansøgning ikke imødekommes.

 

Tekst: Per Rye

Forsøg med eud for elever i 8. og 9. klasse

$
0
0

Undervisningsministeriet har i begyndelsen af februar måned udbudt et 2-årigt rammeforsøg for elever i 8. og 9. klasse.

Forsøget sigter mod at styrke elevernes motivation og forudsætninger gennem en tættere kobling mellem teori og praksis med det formål, at flere elever gennemfører folkeskolen og påbegynder en ungdomsuddannelse. Målgruppen er unge, der risikerer ikke at starte eller fuldføre en ungdomsuddannelse.

Sagen er på som punkt på dagsordenen i Børne- og Ungdomsudvalget, når dette udvalg mødes næste gang den 10. april.

Succeskriterierne inkluderer beståelse af afgangsprøver i dansk og matematik, positiv faglig udvikling, kendskab til erhvervsuddannelser og bevidst uddannelsesvalg efter 9. klasse.

Kommunens Center for Skole, Klub og Ungdomsskole anbefaler, at kommunen deltager i rammeforsøget, da det vurderes, at der er flere elever i målgruppen. Tilbuddet vil forbedre skoletilbuddet til elever, som eventuelt vil kunne blive visiteret til specialtilbud.

Oprettes på Nordstjerneskolen

En ny eud 8/9 klasse vil blive oprettet på Nordstjerneskolen (ved siden af Arena Nord i Frederikshavn), hvor eleverne i tre dage vil modtage undervisning i en reduceret fagrække: dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi.

De to øvrige dage vil eleverne modtage undervisning i praksisrettede fag på EUC-Nord. Der etableres et tæt samarbejde mellem folkeskolens og erhvervsskolens lærere, så eleverne oplever, at undervisningen er sammenhængende mellem de to skoler.

Der ansættes en pædagog, som vil følge eleverne for at sikre sammenhæng mellem de to skoler. Desuden vil Den Kommunale Ungdomsindsats ved uddannelses- og erhvervsvejlederne (UE) yde en særlig vejledning.

EUC-Nord støtter forsøget og har bidraget til ansøgningen, der allerede er sendt til Undervisningsministeriet, pga. en kort ansøgningsfrist. Derudover har Center for Skole, Klub og Ungdomsskole udarbejdet en driftsoverenskomst med EUC Nord.

Økonomi

Det forventes, at der vil være mulighed for at søge et statstilskud, som delvist dækker to dages undervisning på erhvervsskolen, fordelt efter elevtimer (op til 40 kr. pr. elevtime).

Midlerne bruges til undervisning, materialer, transport og lokaleleje mm. Det forventes at niveauet for tilskud meldes ud fra ministeriet, når antallet af godkendte ansøgninger ligger fast i slutningen af april 2024. Center for Skole, Klub og Ungdomsskole finansierer de resterende tre dage på Nordstjerneskolen.

Da skoleåret 2023/2024 allerede er planlagt, er der behov for at finansiere den nye eud 8/9 klasse i efteråret 2024. Det anbefales, at inklusionspuljen bidrager til dette, da eud 8/9 klassen er et inklusionsfremmende tiltag.

Center for Skole, Klub og Ungdomsskole finansierer den forventede udgift i efteråret 2024 med midler fra budget 2024-aftalen om 1 mio. kr. til inklusionsfremmende tiltag.

Juniormesterlære

Fra skoleåret 2025/2026 vil oprettelsen af eud 8/9 klasser med stor sandsynlighed resultere i færre klasser på andre folkeskoler i kommunen samt færre elever i specialtilbud. Eud 8/9 klasse forventes derfor at være udgiftsneutral fra skoleåret 2025/2026. Forsøget skal igangsættes i august 2024 og afprøves igennem 2 skoleår med afslutning i juni 2026.

I det netop udsendte ”Kvalitetsprogram for Folkeskolen” vil kommunen være på forkant med at afprøve mulighederne i den forventede aftale om, at alle kommuner skal tilbyde juniormesterlære til elever i udskolingen.

 

Tekst: Per Rye

 

 

Knusningsaktiviteter på Farmerstien

$
0
0

Skagen Ny Anlæg ApS ønsker at etablere en plads til modtagelse og opbevaring af ren jord og beton forud for knusning og forud for genanvendelse i form af lokale anlægsprojekter på Farmerstien 59 i Skagen.

Projektet er omfattet af lovbekendtgørelse om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Projektet skal således screenes for at afklare, hvorvidt projektet på grund af dets art, dimension eller placering må antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.

Frederikshavn Kommune har vurderet, at projektet ikke antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet. Projektet kræver således ikke udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport.

Kommunen har vurderet, at der ikke vil ske en væsentlig påvirkning i forhold til natur og miljø, og at anlæggets påvirkning ikke vil indvirke væsentligt på omgivelserne.

Hvis man ønsker at klage over denne afgørelse, kan man klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet klageportal frem til den 2. maj.

Link, hvor der kan læses mere om projektet:

https://www.frederikshavn.dk/media/hjrfambl/03-05-24-afg%C3%B8relse-ikke-milj%C3%B8vurdering-farmerstien-59-skagen.pdf

 

Tekst: Per Rye

Borgmesterens træffetider i april måned 2024

$
0
0

Borgmesteren kan træffes på følgende dage:

Skagen Rådhus: Tirsdag den 23. april, kl. 10.00 – 11.00
Frederikshavn Rådhus: Tirsdag den 23. april, kl. 13.00 – 14.00
Sæby Rådhus: Fredag den 26. april, kl. 10.00 – 11.00

Husk altid at aftale tid forud for et møde. Det gøres ved at kontakte Borgmestersekretær Lene Axelsen på mail: leax@frederikshavn.dk eller tlf. 9845 9005, senest kl. 10.00 dagen før træffetiden finder sted. Er træffetiden en mandag, skal aftalen ske senest om fredagen kl. 10.00.

Status på projekt Himmel & Hav på Skolemarken

$
0
0

Når kommunens økonomiudvalg afholder næste møde den 17. april er der bl.a. et punkt på dagsordenen med overskriften ”Status på projektet mellem himmel & hav – Skolemarken, Skagen, april 2024”.

I august 2021 besluttede udvalget at bakke op om projektet ”Mellem Himmel & Hav”. Dette projekt beskriver, hvordan Skolemarken kan udvikles. Udvalget bad på mødet i 2021 arbejdsgruppen om at arbejde videre med henblik på realisering af projektet, både med hensyn til anlæg og drift.

Arbejdsgruppen har af flere gange søgt om forlængelse af fristen – senest på mødet i januar i år. Her besluttede udvalget at udsætte fristen til ultimo marts 2024. På det møde skulle der være et skriftligt oplæg samt status på projektet økonomi.

Arbejdsgruppen har fremsendt en revideret projektillustration hvor spejllabyrinter er blevet fjernet. Efter dialog med sponsorer og fonde vurderer arbejdsgruppen, at der er størst interesse for vandinstallationen.

Økonomien er ikke på plads i det oplyste fra folkene bag projektet. Projektgruppen arbejder på at få den sidste finansiering på plads og forventer at kunne påbegynde opførelsen efter sommeren.

Inden en påbegyndelse af projektet kan ske, skal der udarbejdes en ny lokalplan for området.

Direktionssekretariatet indstiller forud for mødet, at projektets realisering afklares.

 

Tekst: Per Rye

 


Udsigt til en kvart million til kommunal markedsføring af VEB

$
0
0

Vendsyssel Elite Badminton har ansøgt Frederikshavn Kommune om indgåelse af en markedsføringsaftale for klubbens ligahold for sæsonen 2024-2025.

Vendsyssel Elite Badminton oplyser, at holdfællesskabet mellem Frederikshavn Badminton Klub, Skagen Badminton Klub og Hjørring Badminton Klub for 19. år i træk spiller i landets bedste række.

Klubben oplyser desuden, at den for 8. år i træk har kvalificeret sig til semifinalerne og er blevet danske mestre i 2022 og 2023. Klubben skal i denne sæson spille DM-bronze på hjemmebane i Arena Nord i Frederikshavn.

Klubben bestræber sig på at skabe et attraktivt træningsmiljø, som tiltrækker talentfulde spillere, og indgår bl.a. i samarbejde med Sportsakademiet Frederikshavn om talentudvikling.

Frederikshavn Kommune bliver ved indgåelse af en markedsføringsaftale synliggjort ved tryk på spillertøjet, bandereklame i Arena Nord, livestreaming, diverse medier såsom TV Nord, Nordjyske og lokale netaviser, på hjemmeside, i kampprogrammer og kampannoncer.

Kommunen har i den forgange sæson ydet markedsføringstilskud på 222.500 kr. til Vendsyssel Elite Badminton. Klubben ansøger om samme beløb for den nye sæson.

I 2024 er der i budgettet afsat 1.110.310 kr. til markedsføringstilskud til eliteidræt. Markedsføringsaftaler afgøres af Økonomiudvalget. Forud for mødet i Økonomiudvalget den 17. april indstiller direktionssekretariatet, at der indgås en markedsføringsaftale på 222.500 kr. med Vendsyssel Elite Badminton med modydelser som anført.

Tekst: Per Rye

Udfordringer med lugt fra Skagen Renseanlæg

$
0
0

Forrenseanlægget til Skagen Renseanlæg er nu i fuld drift, og det bevirker desværre, at der er gener med lugt fra anlægget.

Frederikshavn Spildevand arbejder på en snarlig løsning af problemet. I første omgang bliver det en midlertidig løsning, der hurtigt kan sættes i værk. Herefter bliver der arbejdet på at finde en permanent løsning.

Forrenseanlægget, der blev idriftsat i efteråret 2023, behandler spildevandet fra Fiskernes Fiskeindustri og Scandic Pelagic.

Nye åbningstider og ændret struktur på genbrugspladserne

$
0
0

Hos Forsyningen byder foråret på flere ændringer på genbrugspladserne i Frederikshavn Kommune.

Ny struktur på genbrugspladserne
Frederikshavn Byråd har besluttet, at der skal ske ændringer i åbningstiderne og i antallet af genbrugspladser. Fremover vil Forsyningen have otte bemandede genbrugspladser i kommunen, som vil være pladserne i Skagen, Ravnshøj, Strandby, Sæby, Voerså, Østervrå, Ålbæk og Frederikshavn C. (Niels Juels Vej).

Derudover vil Forsyningen drive pladserne i Dybvad, Elling, Gærum, Vangen, Jerup, Kvissel og Skærum som haveaffaldspladser i samarbejde med lokale borger-, sogne- eller grundejerforeninger.

Genbrugspladsen i Bangsbo lukkes.

Nye åbningstider
På alle bemandede genbrugspladser kan private fra den 29. april aflevere affald i hverdagene fra kl. 12.00 – 18.00 (i Voerså alene tirsdag og torsdag). Lørdag har alle pladser åbent fra kl. 9.00 – 15.00, mens pladserne i Ravnshøj, Skagen og Sæby desuden har åbent fra kl. 9.00 – 15.00 på søn- og helligdage.

Udover de anførte åbningstider kan virksomheder benytte pladserne i Ravnshøj, Skagen og Sæby på hverdage fra kl. 7.00.

Fra den 29. april skal virksomheder ved første besøg registrere sig i adgangssystemet, som sikrer, at det kun er virksomheder, der kan få adgang fra kl. 7.00 – 12.00.

Haveaffaldspladsernes åbningstider vil fremgå af skiltning på pladserne.

Find hele oversigten over de nye åbningstider på Forsyningens hjemmeside her (link).

Hvorfor sker der ændringer på genbrugspladserne?
”Det kan måske lyde selvmodsigende, at vi reducerer antallet af genbrugspladser, når vi skal genanvende mere affald. Med ændringerne kan vi undgå store prisstigninger for vores kunder på trods af, at vi foretager forholdsvis store investeringer i genbrugspladserne og indretter pladserne til at møde kravene om mere genanvendelse. Derudover ved vi, at når vi skal indsamle affaldet i flere fraktioner på pladserne, så skal vi også tilbyde mere vejledning. Derfor tilstræber vi at bemande storbypladserne med to medarbejdere i alle timer, hvor der er åbent for private borgere – så sikrer vi vores kunder en god vejledning”, oplyser Karl Villadsen, forsyningschef for Frederikshavn Affald.

Samarbejde med lokale foreninger
I dag driver Forsyningen flere af pladserne i samarbejde med borger- og lokalforeninger. ”Vi har allerede et rigtig godt samarbejde og vi ved, at foreningerne kan løfte opgaven. Foreningerne vil stå for kommunikationen og være synlige i lokalområderne – derfor spiller de også en vigtig rolle i driften af de kommende haveaffaldspladser. Succesen afhænger dog af, at alle støtter op om de ændringer, der sker på disse pladser”, slutter Karl Villadsen af.

 

Peter E. Nielsen: Vi for skønner Frederikshavn Kommune

$
0
0

Siden nedrivningspuljen blev etableret i 2014 , med det formål at nedrive forfaldne bygninger i Frederikshavn kommune, har vi i Frederikshavn Kommune nedrevet det  der svare til 153 boliger og en enkelt erhvervsbygninger.

Her i foråret opfordrede vi borgerne i Frederikshavn kommune til at melde ind , hvor de så forfaldne bygninger som de kunne anbefale til nedrivning, her indkom der mange henvisninger til forfaldne bygninger

Nu har vi haft de første i udbud, og inden for de næste uger går vi i gang med at nedrive de 5 første, og det er Borgervej 17 i Skærum, Digetsvej 16 i Strandby, Ørtoftvej 174 og 77 i Sæby, samt Ålborgvej 493 Dybvad.

Ligeledes er vi igang med, på baggrund af de indmeldinger vi fik, at gøre klar til nedrivning af op til yderligere 10 boliger i efteråret, beslutninger som kan være med til at fjerne noget af det “ øjen bæ” af bygninger, som møder os i dagligdagen , udtaler Peter E Nielsen (A) formand for Plan og Miljø udvalget og 1. Viceborgmester.

 

Venstre ønsker offentlighed om tilskud til Aalbæk Idrætscenter

$
0
0

Venstre fremsætter på det kommende byrådsmøde den 24. april et såkaldt ”initiativforslag” om, at den kommunale administration bemyndiges til i henhold til offentlighedsloven at meddele meroffentlighed i videst muligt omfang i forløbet vedrørende tildeling af tilskud til Aalbæk Idrætscenter.

Venstre skriver i sin begrundelse bl.a.: ”I bemærkningerne fra administrationen forventer vi, at administrationen redegør for, at der efter § 14 kan meddeles indsigt i en sag som den foreliggende alene med de begrænsninger, som følger af lovgivningen herunder reglerne om tavshedspligt.”

Videre hedder det: ”Disse begrænsninger vil i den foreliggende sag alene gøre sig gældende i forhold til fysiske personer omtalt i sagsmaterialet, og det bedes fra administrationens side oplyst til Byrådet, at ekstrahering (uddrag, udtræk (red.)) og anonymisering af navne kan anvendes også ved meddelelse af meroffentlighed.”

Det er Venstres opfattelse, at der ikke foreligger hensyn til Aalbæk Idrætscenter, som kan begrunde undtagelser fra retten til meroffentlighed, og reglerne om tavshedspligt gør sig ikke gældende for så vidt angår dette forløb, idet beskyttelseshensynet ikke er berørte borgere eller virksomheder, men alene de interne beslutningsprocesser i kommunen.

Venstre konkluderer derfor: ”Med andre ord er det kommunens frie valg, om man vil lægge forløbet frem. For så vidt angår intern korrespondance mellem ansatte i kommune, kan denne således offentliggøres alene med anonymisering af de pågældende personers navne. Denne del er særligt relevant i henseende til offentlighedens forståelse af den politiske indblanding i sagen.”

Sagen fremsættes på Byrådsmødet uden administrativ indstilling.

Tekst: Per Rye