Quantcast
Channel: Kommunen informerer – SkagensAvis.dk – lokale nyheder fra Skagen
Viewing all 1943 articles
Browse latest View live

Fremtidig placering af den kommunale tandpleje

0
0

Hvor skal den kommunale tandpleje placeres efter 2019? Det spørgsmål skal Sundhedsudvalget tage hul på at drøfte på udvalgets møde i dag, den 5. april.

Den kommunale tandpleje flyttede ind i klinikken på Hangaardsvej i Frederikshavn i 2010. Klinikken ligger i et lejemål, der er uopsigeligt frem til udgangen af 2019 og har en opsigelsesfrist på 12 måneder.

En anden privat udlejer henvendte sig i 2017 med et tilbud om et andet lejemål for tandklinikken. Det er derfor aktuelt at overveje, om tandplejen skal blive i de nuværende lokaler eller flytte.

I april måned orienteres Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget om det arbejde, der foregår med undersøgelse af forskellige mulige placeringer af tandklinikken, som vurderes i forhold til lokaler, infrastruktur og økonomi.

Det betyder, at man bl.a. vurderer i forhold til, hvordan lokalerne opfylder tandplejens behov for plads, indretning, renhold, forsyning af fx strøm og vand, og hvordan driften af lokalerne vil være.

Ligeledes ses på adgangsforholdene til klinikken. Her indgår både parkeringsforhold og placering i forhold til kollektiv trafik samt viden om, hvor mange børn og unge der kommer enten sammen med forældre eller alene uden forældre, når de skal til behandling i tandklinikken. Der tages primært hensyn til brugerne.

Endelig tages det med i overvejelserne og beslutningen, hvad det koster her og nu og på langt sigt. De økonomiske konsekvenser af de forskellige placeringer bliver afdækket. Det gælder både kommende driftsøkonomi og de omkostninger, som vil være forbundet med enten at blive eller at flytte. Her tages der hensyn til den kommunale økonomi på kort og på langt sigt.

Når undersøgelserne er afsluttet, vurderer direktionen de forskellige muligheder og indstiller et forslag om fremtidig placering af tandklinikken til beslutning i Sundhedsudvalget og Økonomiudvalget. Denne behandling ventes at ske i maj/juni 2018.

På samme møde – men på den lukkede del – er også et punkt om leasing af tandklinikudstyr til den kommunale tandpleje.

 

Tekst af Per Rye


App’en ”Giv et praj” hjælper Park og Vej

0
0

”Giv et Praj” er en gratis App til borgerne, hvor de hurtigt og nemt kan komme i kontakt med Park & Vej.

Med en smartphone i hånden kan borgerne give oplysninger om fejl og mangler, så snart de lægger mærke til dem. Opdager borgere noget, der skal udbedres – fx huller i vejen eller ødelagte skilte – skal de blot have deres smartphone klar.

De tager et billede af hændelsen og indtaster en kort beskrivelse. Herefter sender de til praj til Park & Vej, som sørger for, at de rigtige personer modtager henvendelsen. Har borgere ikke mulighed for at sende deres praj via en smartphone, kan de indberette fejl og mangler via frederikshavn.dk.

Teknisk Udvalg fik på udvalgets seneste møde en orientering af benyttelsen af App’en.

Park & Vej indførte ’Giv et praj’ i marts 2016 og har på nuværende tidspunkt modtaget 803 praj.

453 henvendelser drejer sig om huller i vejen. Påkørte skilte har affødt 87 henvendelser, og affald og fyldte skraldespande er noteret for 83 henvendelser. 115 henvendelser vedrører snerydning og saltning, græsslåning og generelt fra rekreative områder (fx ødelagte broer, bænke, mm.). Tilstoppede kloakker og rendestensbrønde har afstedkommet 53 henvendelser og lyssignaler 12.

 

Tekst af Per Rye

Årets Prisfest: Tillykke og Godt Gået

0
0

Frederikshavn Kommunes hæderspriser blev uddelt i går aftes. Over 200 nominerede, frivillige, talentfulde børn og unge, instruktører, trænere og forældre deltog i Årets Prisfest. Kommunens foreningsliv hædrer – i samarbejde med byrådet – flotte præstationer i året der gik

Der var ros og respekt, anerkendelse og begejstring til alle de enestående præstationer, som torsdag aften blev præsenteret og hyldet i Det Musiske Hus i Frederikshavn. Prisoverrækkelsen sker på baggrund af borgernes og foreningernes indstillinger og talenternes sportslige præstationer i 2017.

Rigtig mange foreninger, frivillige og ildsjæle gør en forskel, og glæden og samværet spiller lige så stor en rolle som sejr og succes. Derfor bliver der hvert år uddelt Godt Gået Priser, en Integrationspris, en Sundhedspris, en frivillighedspris, en pris som Årets Hold, Årets Leder, Årets Individuelle Præstation, Årets Kulturtalent.

Der var rosende ord til alle, der bidrager som dygtige ledere, trænere eller frivillige, fordi de hver dag året rundt gør et enestående stykke arbejde ude i foreningerne, fra idræt til musik og fra spejder til film og teater. Samtidig lød opfordringen til de tilstedeværende om at tage historierne om de mange flotte resultater – skabt i klubberne, i byen, i kommunen – med sig ud i verden, og bringe dem videre: 

”I Frederikshavn Kommune har vi et unikt foreningsliv, og på idrætsområdet har både amatøridrætten og eliteidrætten rigtig gode kår. Tilsammen udgør vores foreningsliv en stærk konstruktion. Der er både plads til det sociale og til samværet. Overalt bliver vi mødt med krav og står over for store udfordringer, men i foreningslivet er der tale om lutter gode kræfter. Der trives glæden, og det fællesskab som opstår, når man dyrker idræt og andre aktiviteter sammen med andre er en vigtig del af hverdagen. Det skal vi huske, når vi – alle sammen – som ambassadører for vores hjemstavn, fortæller de gode historier om der, hvor vi kommer fra. Det fundament vi står på, og det vi er skabt af. Vi er sammen om at give kommunens børn og unge de bedste forudsætninger for at kunne udfolde deres talenter og interesser. Det fortjener et skulderklap. Og det fortjener at blive fortalt,” siger Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune. 

FAKTA: Frederikshavn Kommune afholder for 5. gang en samlet prisfest. Kultur- og Fritidsudvalget, Integrationsrådet og Sundhedsudvalget har valgt at slå deres prisuddelinger sammen. Arrangementet er tilrettelagt i samarbejde med Frederikshavn Ungdoms Fællesråd og Idrætssamvirket i Frederikshavn kommune.

Der uddeles to forskellige Godt Gået-priser og fire hædersbevisninger á 10.000 kr. Herudover uddeles Frivillighedsprisen, Sundhedsprisen, Integrationsprisen og Årets Ungleder (i samarbejde med DGI)

Her er modtagerne 2018:

Frivillighedsprisen

Etableringshjælp til voldsramte kvinder ved Josefine Bõrjesson

Sundhedsprisen

Fitnessbanden ved Søren Christensen

Integrationsprisen

John Vinther Rasmussen (5000 kr.)

Café Danish (5000 kr.)

Søren Jacobsen (5000 kr.)

Årets Ungleder

Magnus Falden, Østervrå GF

Byrådets 4 hæderspriser:

Årets individuelle præstation

Josephine Kærsgaard, Frederikshavn Skøjteforening

Årets Lederpræstation

Christian Mose Sørensen, Skagen Idræts Klub

Årets holdpræstation

Vendsyssel Elite Badmintons ligahold

Årets Kulturoplevelse
Frederikshavn Blackhawks, Landsstævne i Floorball

Godt Gået Prisen: 

Daniel Tsion

Josephine Kærsgaard

Amalie Borup

Camilla Poulsen

Knud Jensen

Bent Poulsen

Ole H. Madsen

Jan H. Andersen

Helena Julie Bjerregaard Rusbjerg

Jeff Mølholt

Lucas G. Davidsen

Jonas Nielsen

Mads Pedersen

Andreas Haven

Daniel Svenningsen

Julian Schlegel

Katrine Frahm

Kasper Larsen

Janni Kristensen

Anna Glinvad Krogh

Karl Emil Søe Andersen

Louise Østergaard

Isabella R. Fischer

Nikoline Stellan

Anne Farum

Liv Kroll Dalsgaard

Majken Brunø

Karoline Porsmose Olesen

Lærke Kolind Anderson

Laura De Fries

Lærke Maigaard

Nanna Sørensen

Katrine Kammann Andersen

Lasse Majland

Mathias Hørby Jensen

Benjamin Veldgaard Sørensen

Jesper Schmidt

Rasmus Larsen

Michael B. Olesen

Frederik Nielsen

Kasper Kajgaard

Mette Janum Linkhusen

Martin Brovn Nielsen

Christian Kongsbak Dreier

Mikkel Bertelsen

Katrine Westmark

Nils Christensen

Alberte Rasmussen

Emil Nielsen

Jelmer Scholten

Sigrid Scholten

Niels Skovsgaard

Amalie Bonde Beck

Mikkel Bonde Beck

Anne V Jensen

Mads V Jensen

Marie Nielsen

 

 

Udvidelse af Karstensens skibsværft

0
0

Plan og Miljøudvalget traf den 15. august 2017 beslutning om igangsætning af planlægning og udarbejdelse af en miljøkonsekvensvurderingsrapport for en udvidelse af Karstensens Skibsværft.

På udvalgets møde forleden tiltrådte man så en indstilling fra kommunaldirektøren om, at Plan- og Miljøudvalget godkender, at der i samarbejde med værftet samt Trafik- og Byggestyrelsen arbejdes videre med projektet, og at de indkomne bemærkninger indgår i det videre arbejde som beskrevet i indsigelsesnotatet. Endelig tiltrådte udvalget. At udarbejdelsen af miljøkonsekvensrapport retter sit fokus mod de emner, der er beskrevet i det såkaldte scopingdokument  / afgrænsningsudtalelsen.

Der er i alt blevet udsendt 745 høringsbreve ud til naboer og virksomheder i det omkringliggende område ved værftet. Derudover er offentlige myndigheder og interesseorganisationer hørt. Der indkom i forbindelse med foroffentlighedsfasen bemærkninger og kommentarer fra i alt 25 parter.

Tekst af Per Rye

Lysregulering ved Hedeboskolen fjernes

0
0

Signalanlægget (lysreguleringen) på Nordsøvej, ved Hedeboskolen, har igennem flere måneder være slukket i forbindelse med et nærvedliggende byggeri. Det står desuden foran omfattende reparationer.

Anlægget er etableret i forbindelse med Hedeboskolen, der, som bekendt, er lukket. Anlægget ligger på den anbefalede skolevej, men stien over grunden hvor Hedeboskolen lå, er spærret på grund af det nye byggeri.

Der har ikke været henvendelser om anlægget i den periode, hvor det har været slukket. Anlægget vil nu blive fjernet.

Teknisk Udvalg fik på udvalgets seneste møde en orientering om planerne om anlæggets nedtagning.

Tekst af Per Rye

Penge skal opkræves – 5 pantefogeder på vej

0
0

Kommunen vil gerne have opkrævet udestående restancer. Derfor skal Økonomiudvalget på dets forestående møde den 18. april tage stilling til udnævnelse af 5 pantefogeder.

Folketinget har vedtaget, at kommunerne med virkning fra den 2. februar 2017 overtager opgaven med at inddrive bl.a. ejendomsskatter. Den nye lov betyder, at kommunerne skal forestå inddrivelsen af ejendomsskatter og andre fortrinsberettigede krav, såfremt ejeren ikke betaler sin gæld for disse krav.

I forbindelse med lovændringen skal kommunen udnævne kommunale pantefogeder, der bemyndiges til at inddrive og foretage udlæg på området. Udlægget er et kontorudlæg hvor udlægsforretningen foregår på Rådhuset og kan foretages uden personligt fremmøde af skyldneren. Byrådet har kompetencen til at udnævne og bemyndige pantefogeder ifølge vejledning fra KL.

Betalingskontoret i den kommunale økonomiafdeling foretager opkrævningen af disse krav, og det foreslås derfor, at disse medarbejdere udpeges som kommunale pantefogeder. Det gælder økonomikonsulenterne Minna Pedersen, Henrik Møller Thomsen, Bente Olesen og Helle Nørgård Pedersen samt Afdelingsleder Steen Klarup. Alle medarbejderne har den faglige indsigt, som gør dem i stand til at varetage opgaven.

Endvidere har Folketinget vedtaget en ændring af gebyrloven. Med denne lovændring er det nu muligt for kommuner at opkræve et gebyr for underretninger om udlægsforretninger. I den tidligere lov var det SKAT, der havde inddrivelsesopgaven for de fortrinsberettigede krav, og SKAT kunne derfor opkræve gebyr for tilsigelser for udlægsforretninger. SKAT fastsatte gebyrer til lovens maksimumgebyr, som er på 450 kr.

Det foreslås, at Frederikshavn Kommune fortsætter gebyropkrævningen og fastsætter det til lovens maksimale beløb på 450 kr.

Har forinden forsøgt at opnå aftale

Forinden borgeren eller virksomheden modtager en gebyrbelagt underretning om udlægsforretning, har Betalingskontoret gennem dialog forsøgt at få indgået betalingsaftaler, som resulterer i, at restancen indbetales over f.eks. 6 måneder. Herudover har skyldneren modtaget mindst 2 rykkerbreve.

Såfremt restancen ikke betales efter fremsendelse af underretning, foretages der udlæg i ejendommen. Herefter er næste skridt, at sagen kan overdrages til en advokat med henblik på begæring om tvangsauktion til Fogedretten. Fra dette tidspunkt, vil det ikke være muligt at indgå afdragsordninger med Frederikshavn Kommune.

SKAT havde tidligere inddrivelsesopgaven på fortrinsberettigede krav, men Frederikshavn Kommune havde ikke gode erfaringer med den inddrivelse, der skete af disse krav, og valgte derfor i stor udstrækning at undlade at fremsende dem til SKAT og i stedet gennem dialog forsøge at indgå aftaler om betaling.

Disse dialoger har betydet, at yderligere restancer er indfriet, eller der er indgået betalingsaftaler på restancen. Men der er fortsat et antal restanter, som enten ikke kan eller ikke vil indgå betalingsaftaler eller betale den skyldige restance.

Restancer i 300 ejendomme

Kommunen har i øjeblikket restancer fra 2. halvår 2016 og hele 2017 vedr. 300 ejendomme, som fortsat har fortrinsret i ejendommen. Samlet set sker der opkrævning af ejendomsskat på ca. 34.000 ejendomme årligt. Ejendomsskat hæfter på ejendommene som fortrinsberettigede krav i 2 år og 3 måneder fra forfaldstidspunktet. Opfølgningen på inddrivelsesopgaven vil derfor være at udsende underretningsskrivelser for disse restancer – og efterfølgende foretage udlæg for de restancer, der ikke betales i denne forbindelse.

Erfaringerne fra andre kommuner viser, at et større antal restancer indbetales som følge af underretningsskrivelser og udlæg, så det kun er en mindre del af disse ejendomme, at en tvangsauktion kommer på tale. Begæring af tvangsauktion vil ske som en konkret og individuel sagsbehandling for den pågældende restance, og i tæt dialog med en advokat.

Tekst af Per Rye

Kommunen godt tilfreds med samarbejde med Nordea

0
0

Økonomiudvalget skal på udvalgets forestående møde den 18. april træffe beslutning om, hvorvidt der skal forhandles en ny 4-årig kontrakt – uden udbud – med Nordea, eller om Økonomiudvalget ønsker, at der skal foretages et udbud.

Direktionen indstiller forud for mødet, at Økonomiudvalget godkender, at der forhandles en ny 4-årig aftale med Nordea uden at gå i udbud.

Selve punktet på dagsordenen vedrører ”Udbud af bankforretninger i 2018”. Det fremgår, at Frederikshavn Kommune i 2012 var i udbud med kommunens bankforretninger (de daglige bankforretninger og rådgivningsaftaler vedr. aktiv- og passivpleje – men ikke håndtering af kontanter, som varetages af et lokalt pengeinstitut).

Udbuddet blev dengang vundet af Nordea for en 4-årig periode med mulighed for at forlænge aftalen med 2 x 12 måneder. Denne mulighed for forlængelse blev udnyttet ved Økonomiudvalgets beslutning i maj 2016. Aftalen med Nordea løber således til udgangen af kalenderåret 2018.

Frederikshavn Kommune har været meget tilfredse med det samarbejde, der har været med Nordea. På de seneste afrapporteringsmøder med Nordea er det drøftet, hvilket prismæssigt niveau en evt. ny aftale med banken vil ligge på. De indikationer, der er modtaget fra Nordea – og det lave renteniveau – betyder, at der ikke er pligt til at gå i udbud, da en ny aftale vil ligge under tærskelværdien for, hvornår der skal gennemføres et egentligt udbud. Indikationerne fra Nordea afviger derfor kun begrænset fra det niveau, den nuværende kontakt har.

Kommunen har været i kontakt med den uafhængige rådgiver Lundgreen’s Capital for at få en vurdering af konkurrencedygtigheden af Nordeas indikationer. Dette bilag er klausuleret og derfor ikke tilgængeligt for offentligheden.

Økonomiafdelingen anbefaler, at der stilles det krav til kommunens pengeinstitut, at det er anerkendt som et Systemisk vIgtigt Finansielt Institut – en såkaldt SIFI-bank, hvilket er en bank, der af erhvervs- og vækstministeren er underlagt skærpede kapitalkrav.

 

Fordele og ulemper

Ved en ny aftale med Nordea skal der ikke skiftes bank og dermed ikke ske ændring af opsætning af konti, on-line adgange, m.v. Dette skal heller ikke ske, såfremt Nordea vinder et udbud.

Ved ny aftale med Nordea bliver det ikke konkret afprøvet, om prisniveauet er markedsledende.

Ved ny aftale med Nordea skal der ikke administrativt bruges mange ressourcer på at gennemføre et udbud.

Der kan være en forventning i markedet om, at Frederikshavn Kommune udbyder sine bankforretninger, når kommunens aftale med Nordea udløber med udgangen af 2018.

Ved ny aftale med Nordea kan samarbejdet fortsættes med det personale i banken, kommunen kender i forvejen.

 

 

Tekst af Per Rye

 

Åbent Hus hos Park & Vej

0
0

Oplev de store maskiner og duften fra tusindevis af sommerblomster, når Park & Vej åbner porten til deres Materielgård og gartneri lørdag den 21. april 2018.

Park & Vej i Frederikshavn Kommune holder åbent hus på Materielgården og i gartneriet lørdag den 21. april 2018 klokken 10.00 – 15.00. De står klar til at byde alle interesserede velkomne, og da der kun er få kilometer mellem de to adresser, håber Park & Vej, at folk vil besøge begge steder.

Du kan se maskinparken på Knivholtvej 15

Maskinparken er kørt frem, så du kan se de maskiner, der til dagligt kører rundt i kommunen. Der vil være forskellige aktiviteter og mulighed for at sidde i nogle af de store maskiner. Selvom der er et stykke tid til, at vi kan forvente sne på vejene igen, men denne dag kan du opleve den store salthal og se snerydningsudstyret på tæt hold. 

Så kom en tur fordi og få en rundvisning og/eller en snak med medarbejdere og de fire teamledere.

Adresse: Materielgården, Knivholtvej 15, 9900 Frederikshavn

Du kan få en smagsprøve på sommersæsonen i gartneriet

Netop nu kan du opleve duftene og indtrykkene fra de tusindevis af sommerblomster, der snart skal udsmykke hele kommunen. Du kan også se palmerne i deres vinterhi, før de flytter på Palmestranden i maj.

Adresse: Gartneriet, Brønderslevvej 20, 9900 Frederikshavn


Skoleområdet har haft million-overskridelse i 2017

0
0

Det korrigerede driftsbudget for Børne- og Ungdomsudvalgets bevillingsområde var i 2017 i alt på 832,1 mio. kr. Det faktiske forbrug er opgjort til 838,7 mio. kr. Årets resultat er således et merforbrug på 6,6 mio. kr., svarende til en budgetafvigelse på 0,8 %.

Opgørelsen blev forleden drøftet på møde i Børne- og Ungdomsudvalget.

Børne-, skole og arbejdsmarkedsdirektøren indstillede forud for mødet, at det forelagte regnskab og overførsler for Børne- og Ungdomsudvalgets område godkendes, og at en anbefaling videresendes via Økonomiudvalget til Byrådets behandling.

Desuden at merforbruget på netto 5,4 mio. kr. overføres med et mindre forbrug på -1,5 mio. kr. til drift i år ”samt et merforbrug på 6,9 mio. kr. til bankbog 2018”. Endelig lød indstillingen på, at et mindre forbrug på anlægsbevillingerne på -0,7 mio. kr. med forbrugsmulighed overføres til budget 2018. Udvalget besluttede at anbefale indstillingerne.

Af mødereferatet fremgår det endvidere, at Børne- og Ungdomsudvalget vil følge økonomien på skoleområdet tæt via løbende opfølgning på udvalgsmøderne. Udvalget drøftede budgetoverskridelsen på i alt 7 mio. kr. på skoleområdet i 2017. Overskridelsen er genereret af 3 ud af 4 skoledistrikter og skyldes et større fald i elevtallet end forudsat, et øget behov for specialundervisningstilbud, en ikke optimeret udnyttelse af undervisningstimetallet samt ikke udmøntede besparelser fra tidligere budgetbeslutninger.

Overskridelsen foreslås indarbejdet i budgetlægningen for 2019 via skoleårets planlægning for de kommende to skoleår (2018/2019 og 2019/2020). Forslaget til indarbejdelse af budgetoverskridelsen i budgetlægningen forelægges Økonomiudvalget.

I et andet punkt om økonomi på skoleområdet er det ført til referat, at ”overordnede budgettilpasninger på udvalgets område blev drøftet”.

Udvalget besluttede, at administrationen foretager beregninger og beskriver konsekvenser af besparelserne på de områder, som udvalget drøftede. Sagen genoptages på maj-mødet.

Beskrivelserne fremlægges i MED-systemet forinden, og det understreges, at der er taget hensyn til den såkaldte demografiregulering. Endvidere har skoleområdet allerede indregnet en besparelse på 1,1 mio. kr. i skoleårets planlægning.

Tekst af Per Rye

Tilgængelighed på Grenen – Grenensporets forlængelse

0
0

På seneste møde i Teknisk Udvalg var der et punkt om ”Tilgængelighed på Grenen – Grenensporets forlængelse”.

I juni i fjor blev Skagen af Dansk Kyst og Naturturisme udpeget til destinationsudviklingsprojekt. Skagen er valgt på baggrund af en række vækstindikatorer samt på baggrund af tidligere udarbejdede strategiplaner bl.a: ”Potentialeplan for Skagen som international kystferieby” i 2014, ”På forkant 2030 – en potentialeplan for Skagen, Frederikshavn og Sæby” i 2016 samt ”Ej BLÅT til pynt – liv i og på tværs af lystbådehavne og kyster i Frederikshavn Kommune” i 2017.

Ambitionen er at skabe endnu mere vækst i Turisme & Oplevelsesvækstsporet i forhold til tiltrækning af flere turister og vækst inden for erhvervet samt tiltrække og understøtte kvalificeret arbejdskraft og øge helårsturismen.

Udpegning af Skagen som destinationsprojekt betyder endvidere, at der kan iværksættes et nyt vækstprojekt med henblik på at øge og styrke Skagen som international kystferieby. Grenen er med dens over én mio. besøgende den største turistattraktion i området og er ét af to projekter, som destinationsprojektet ønsker at understøtte og udvikle. 

Grenensporets forlængelse og nye oplevelser

Grenensporet, der blev indviet i 2015, binder attraktionerne på Grenen sammen og har skabt fornyet attraktion og oplevelse i området.

Ambitionen er – i en fortsættelse af Grenensporet – at lave god adgang til selve hovedattraktionen – spidsen, hvor de to have mødes. Stien binder de 3 markante bunkers sammen og skaber en spektakulær, bæredygtig og tilgængelig sti til glæde for de mange gæster (også familier med barnevogne, gangbesværede mv.) og til gavn for naturen, der i dag slides intensivt af den uregulerede færdsel i klitterne. I projektet er det også ambitionen at aktivere de 3 bunkers, så de understreger oplevelsen og naturen på Grenen.

Samtidig er det ambitionen at binde den seneste attraktion, Trækfuglecentret i Det Grå Fyr sammen, så endnu flere mennesker får mulighed for at besøge og opleve Det grå Fyr og dens unikke formidling af trækfuglenes liv og levned.

Grenensporet vil med denne forlængelse udgøre en samlet og attraktiv rekreativ infrastruktur for hele Skagensområdet fra Grenensporet i nord, over kommende ”kløverstier” i Skagens by og havn og til eksisterende cykel- og vandrestier i Skagens klitplantage syd for Skagen.

Naturstyrelsen vil indgå som samarbejdsparter i projektet.

Kommunaldirektøren havde forud for mødet indstillet, at Teknisk Udvalg godkender, at administrationen igangsætter den nødvendige myndighedsbehandling for projektet og afsøger fonde for ekstern medfinansiering.

Link til projektet fra side 56 til side 70:

https://frederikshavn.dk/media/2106/4_apr_tu_090418_referat-med-bilag.pdf

Fotos: Illustrationer fra Kommunens hjemmeside.

 

 

Tekst af Per Rye

Godkendelse af vederlag til bestyrelsen for Skagens Havn

0
0

Frederikshavn Byråd skal hvert år på baggrund af det foregående kalenderårs omsætningstal beslutte, hvorledes havnebestyrelsens medlemmer skal ”vederlægges”, som det udtrykkes i dagsordenen for det kommende byrådsmøde den 25. april.

Skagen Havns landingsværdier i 2017 udgjorde 921 mio. tons, hvilket medfører, at bestyrelsesmedlemmerne kan få maksimalt vederlag, som udgør 45.873 kr. årligt (i grundbeløb pr. 1. oktober 2011 med regulering) og nu ca. 47.676 kr. Samtlige bestyrelsesmedlemmer, bortset fra formanden, skal modtage det samme vederlag.

Byrådet skal fastsætte formandens vederlag. Dette vederlag kan udgøre indtil 25 % af borgmesterens vederlag, som lige runder 1 mio. kr. årligt. Til stedfortrædere ydes diæter og tabt arbejdsfortjeneste.

Der ydes befordringsgodtgørelse til alle medlemmer, godtgørelse for fravær fra hjemsted og godtgørelse af dokumenterede nødvendige udgifter forbundet med fysisk handicap, pasning af syge nære pårørende og børnepasning til alle bestyrelsesmedlemmer.

Borgmesteren indstiller forud for Byrådets møde, at der i 2018 ydes det vederlag til bestyrelsens medlemmer, der er nævnt i sagsfremstillingen – bortset fra bestyrelsens formand, og at der ydes vederlag til bestyrelsens formand svarende til 25 % af borgmesterens vederlag. Endvidere indstilles det, at der ydes udgiftsgodtgørelse til bestyrelsens medlemmer i forbindelse med kurser mv.

Nuværende bestyrelsesformand er direktør Niels Arnold Lund. 2 medlemmer blev udpeget direkte af Frederikshavn Byråd på det konstituerende møde i december måned, nemlig Bjarne Kvist (A) og Flemming Rasmussen (DF).

Skagens Avis kunne tidligere på året skrive om sammensætningen af bestyrelsen for Skagens Havn. Dette link kan benyttes til pågældende artikel:

https://www.skagensavis.dk/2018/02/01/skagens-havns-bestyrelse-paa-plads.html

 

 

Tekst af Per Rye

Tester nationalt projekt ”Lær at tackle”

0
0

Frederikshavn Kommune deltager i årene 2017-2019 i et nationalt projekt, hvor kurset ”Lær at tackle” (depression og angst) skal testes.

Ungeenheden med Ungdommens Uddannelsesvejledning under Center for Arbejdsmarked er initiativtagere til projektdeltagelsen, da denne ser et stort behov for at hjælpe unge 15–25-årige med angst og depression.

Projektet er allerede så stor en succes, at der i øjeblikket er venteliste på kurserne, hvor der kan være op til 14 deltagere.

Arbejdsmarkedsudvalgets medlemmer får på udvalgets møde i dag, den 2. maj forelagt en status på projektet.

Indsatsen er forankret i Ungeenheden, og der er iværksat og implementeret en række tiltag. Der er således udpeget en koordinator for indsatsen, der er uddannet instruktør og koordinator samt etableret samarbejde med en sundhedskoordinator. Der er afholdt kurser i ”LÆR AT TACKLE” angst og depression for unge, ligesom der er etableret netværksgrupper for kursisterne efter endt kursus.

Det er endnu ikke lykkedes at imødekomme kravet om at rekruttere 3 frivillige instruktører. Instruktørerne skal være gode selvhjælpere og have personlige erfaring med angst og/eller depression. Mindst en af instruktørerne skal være mellem 20 og 30 år. Ungeenheden arbejder fortsat på at rekruttere frivillige instruktører.

Tilbagemeldingerne fra kursisterne i Ungeenheden er, at de har været glade for at deltage i kurset, og at de efter kurset er de blevet bedre til at forholde sig til deres situation og håndtere deres symptomer. På kurset i 2017 var alle de unge kursister på offentlig forsørgelse. De unge fortalte, at de efter kurset havde mere mod på at komme videre i livet og bruge de redskaber, som de har/havde med sig fra selvhjælpskurset, herunder øget motivation til job og uddannelse.

Den nationale indsats startede med en pilotafprøvning, hvor 10 kommuner – heriblandt Frederikshavn Kommunes Ungeenhed deltog. Her var der især fokus på organisering af indsatsen og rekruttering af unge. Statens Institut for Folkesundhed har gennemført en evaluering af pilotafprøvningen.

Evalueringen af pilotprojektet viste bl.a., at 60 % er blevet bedre til at håndtere deres symptomer, 72 % er blevet bedre til at nå de mål, de sætter sig, 85 % oplever kurset som relevant eller meget relevant for deres situation, og 83 % er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.

Blandt de unge, der deltog i undersøgelsen, var 35 % under uddannelse, 4 % i arbejde og 54 % uden for uddannelse og arbejde. Alle havde symptomer på angst og depression. 28 % oplevede desuden symptomer på stress.

Frederikshavn Kommune deltager nu i den videre udvikling af projektet sammen med 38 kommuner og dermed i udviklingen af Komiteens ungeindsats målrettet 15-25-årige.

I 2018-2019 gennemføres en effektevaluering af ungeindsatsen på baggrund er de deltagende kommuners erfaringer. Evalueringen skal undersøge ”Lær at tackle”-kursets effekt på de unges symptomer og mestring samt effekt på tilknytning til uddannelse og job. Evalueringen gennemføres af Statens Institut for Folkesundhed.

 

Tekst af Per Rye

Enhedslisten foreslog nedsat vederlag til Skagen Havns formand

0
0

Godkendelse af vederlag til medlemmer af bestyrelsen i den kommunale selvstyrehavn Skagen Havn var på dagsordenen på det seneste byrådsmøde.

Vederlaget til formanden kan udgøre op til 25 % af borgmesterens vederlag, svarende til omkring 250.000 kr.

Ida Skov (Ø) foreslog, at bestyrelsesformandens vederlag burde fastsættes til 17 % af borgmesterens vederlag. Forslaget blev ikke vedtaget, idet 25 af Byrådets medlemmer fulgte indstillingen om det maksimale vederlag. Bjarne Kvist (A) og Flemming Rasmussen (DF) forlod mødet som inhabile, idet de begge sidder i havnens bestyrelse.

Tekst af Per Rye

Politik for værdig ældrepleje godkendt af Byrådet

0
0

På Byrådets seneste møde blev en politik for værdig ældrepleje godkendt. Forud var der anbefalinger fra Handicaprådet, Ældrerådet, Socialudvalget og Sundhedsudvalget.

Frederikshavn Kommunes tidligere Byråd godkendte i 2016 den aktuelle politik for værdig ældrepleje, der danner grundlag for Sundheds- og Ældreministeriets udbetaling af tilskud på ca. 14,3 mio. kr. i 2018. Idet der har været valg til Byrådet for perioden 2018-2022, og i henhold til Ministeriets bekendtgørelse herfor, skal politikken godkendes af det ”nye” Byråd.

De væsentligste elementer i politikken for værdig ældrepleje tager afsæt i at sikre, at en værdig pleje og omsorg skal give den enkelte ældre mulighed for at fortsætte med at leve det liv, som den ældre ønsker med størst mulig selvbestemmelse og livskvalitet.

Værdighedspolitikken beskriver i forhold til dette, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte følgende områder: livskvalitet, selvbestemmelse, kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, mad og ernæring samt en værdig død.

Politikken videreføres således i uændret form.

 

Tekst af Per Rye

Tre spørgsmål til Byrådet fra Poul Jacobsen

0
0

Til det seneste byrådsmøde havde Poul Jacobsen, Skagen Innovation Center, stillet 3 skriftlige spørgsmål til Byrådet.

De lød: Hvordan vil Byrådet finansiere udgiften på 60 mio. kr., som er prisen for de skade,r som høfdeprojektet ved Gl. Skagen forvolder ved Crossbanen og Buttervej? Vil kommunen gøre indsigelse imod kystbeskyttelsesprojektet ved Gl. Skagen, da ingeniørfirmaet A1 ikke har oplyst om læsideerosionsskaderne ved Crossbanen og Buttervej? Vil Kommunen nu lægge rallet op i skræntfoden ved Gl. Skagen, så vi får en sandstrand i Gl. Skagen i sommer?

Fra borgmester Birgit S. Hansen (A) forelå et skriftligt svar på de 3 spørgsmål.

Kommunen er ikke ansvarlig for skader forårsaget af erosion. Det er en ejers eller brugers eget ansvar at sikre sin ejendom.

Til Poul Jacobsens andet spørgsmål om kystbeskyttelse hedder det i svaret, at kommunen ikke vil gøre indsigelse. Der er i Frederikshavn Kommune truffet beslutning om at fremme kystbeskyttelsesprojektet ved Gl. Skagen. Det tilføjes, at det er en velkendt sag, at der vil ske læsideerosion ved enhver hård kystbeskyttelse. Dette er belyst under sagens forløb i såvel Kystdirektoratets udtalelser som af A1 Consult A/S i deres detailprojekt.

Endelig lyder det afslutningsvis i kommunens svar, at flytning/fjernelse af ral på stranden ikke indgår i det samlede kystsikringsprojekt ved Gl. Skagen. En eventuel flytning/fjernelse vil forudsætte en forudgående tilladelse fra bl.a. Kystdirektoratet.

 

Tekst af Per Rye


Ålbæk Havns vedtægter taget af Byrådets dagsorden

0
0

På det seneste byrådsmøde var en behandling af reviderede vedtægter for Foreningen for Ålbæk Havn af 1991 sat på dagsordenen til behandling for at opnå Byrådets godkendelse.

Foreningens nuværende vedtægter kræver vedtægtsændringer godkendt af Frederikshavn Kommune.

Indstillingen fra kommunaldirektøren om godkendelse var forud tiltrådt af Teknisk Udvalg. Men ved byrådsmødets start blev det besluttet at tage sagen af dagsordenen for at lade sagen gå tilbage til Teknisk Udvalg. Det fremgår ikke af byrådsreferatet, hvad årsagen hertil er.

 

Tekst af Per Rye

Ny tilskudsordning til folkeoplysende foreningerne i støbeskeen

0
0

Det skal være lettere, mere simpelt og komme flere til gavn. Det er målsætningen med den nye tilskudsordning for folkeoplysende foreninger i Frederikshavn Kommune (også blandt nogle kendt som ”frederikshavnerordningen”), som Kultur- og Fritidsudvalget drøfter i dag onsdag den 9. maj.

Forslaget afskaffer den udskældte ”25års regel”, hvor foreningerne modregnes, hvis de har medlemmer over 25 år. Samtidig foreslås et meget mere simpelt tilskudssystem, så de enkelte foreninger slipper for meget af det bureaukrati de i dag er pålagt med indberetninger og ansøgninger. Grundstammen i forslaget er at erstatte de mange forskellige tilskud i dag med ét medlemstilskud, som gives pr. antal medlemmer under 25 år i foreningerne. Der vil formentlig blive forskellige ”medlemsgrupper” afhængig af type forening, men lidt forenklet kan man sige, at som udgangspunkt skal fx en spejder under 25 år have det samme i tilskud uanset hvilket korps osv.

”Det er et enigt Kultur- og fritidsudvalg, der nu tager fat om det her. Vi har allerede haft informations- og dialogmøde med FUF, Idrætssamvirke og Folkeoplysningsudvalget. Det er min forventning at forslaget kommer til høring efter vores udvalgsmøde på onsdag og at vi kan træffe en beslutning på vores møde efter sommerferien. Selvfølgelig afhængig af hvad høringssvarene melder ind. Vi har et vindue til ændringer nu her og derefter skal vi have ro og stabilitet om tilskuddene igen” siger Anders Broholm, formand for Kultur- og fritidsudvalget, der også oplyser, at der bliver et dialogmøde i slutning af maj for alle interesserede.

Oplægget fra forvaltningen bygger på en sammenligning af tilskudsordningerne på tværs af kommunerne i Nordjylland. Undersøgelsen viser, at nogle foreninger får et stort tilskud i dag i forhold til hvad sammenlignelige kommuner giver. Ved at komme tættere på hvad andre kommuner gør, vil det være muligt at omfordele de midler til de øvrige foreninger, således at fx 25års reglen kan afskaffes.

”Vi er helt bevidst om at nogle bliver glade og andre utilfredse – sådan er det når man rører ved en tilskudsordning. I valgkampen fyldte utilfredsheden med 25års reglen meget og det er også en kendt sag at tilskudssystemet i dag er meget indviklet. I denne nye ordning, vil der blive gjort op med begge dele.” siger Anders Broholm, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget.

Det samlede høringsmateriale vil blive offentliggjort kort efter KFU mødet, såfremt udvalget altså beslutter at sende det i høring.

Dialog om talentudvikling for børn og unge

0
0

Formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Anders Broholm (V), ønsker en dialog om talentudviklingen for børn og unge i Frederikshavn Kommune.

Et punkt herom er sat på dagsordenen for det kommende møde i Kultur- og Fritidsudvalget i dag den 9. maj.

Ønsket er at skabe en systematisk og sammenhængende indsats om talentudviklingsarbejdet i kommunen og dermed sikre, at børn og unge i Frederikshavn Kommune har de bedste vilkår for at udvikle deres talenter og udfolde deres potentialer inden for kunst, kultur og sport.

En vellykket satsning på talentudvikling i Frederikshavn Kommune nødvendiggør, at mange forskellige aktører arbejder i samme retning. Der skal være sammenhæng mellem tilbud til børn og unge.

Der skal være sammenhæng mellem kultur- og fritidsområdets tilbud og skolernes arbejde med talentudvikling i talentsportsklasserne, og der skal trækkes en linje fra det talentudviklingsarbejde, der gøres, mens børn og unge går i folkeskole og til, de forsætter videre på en ungdomsuddannelse og kan indgå i en national Team Danmark-ordning.

For at få en viden om, hvad der er vigtigt i denne sammenhæng, finder udvalgsformanden det naturligt at indlede en dialog med interessenterne på området for dels af få klarhed over behov og få inspiration til, hvilke veje, der er at gå, for at sikre en sammenhængende fødekæde og gode miljøer for talentudvikling.

Social-, sundhed-, og kulturdirektøren indstiller forud for mødet, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at indbyde interessenterne på området til et dialogmøde i august 2018 om talentudviklingen i Frederikshavn Kommune.

 

Tekst af Per Rye

Alle husstande betaler miljø- og genbrugsafgift

0
0

Alle husstande i Frederikshavn Kommune betaler ud over prisen for selve renovationen en miljø- og genbrugsafgift.

Denne afgift betales til kommunen og opkræves via Forsyningen sammen med betaling for selve renovationen (tømning af sæk eller container med dagrenovation / husholdningsaffald).

Miljø- og genbrugsafgiften dækker kommunens drift af de forskellige genbrugsordninger som f.eks. indsamling af glas, papir og pap. Desuden drives genbrugspladserne i kommunen og miljøanlæggene i Skagen og Ravnshøj for midlerne.

Der betales årligt 1.218,75 kr. inkl. moms pr. helårsbolig/lejlighed og 875 kr. årligt pr. sommerhus eller værelse.

Står affaldsbeholderen korrekt

Affaldsbeholderen skal stå på et fast og stabilt underlag, hvilket fremgår af Arbejdstilsynets regler for afhentning af affald.

Hvis der ikke er mulighed for at placere affaldsbeholderen ved skel ud til fortovet eller vejen, hvor renovationsbilen kan køre, må den ved helårsboliger max. Stå 25 m fra skel og ved sommerhuse 5 m.

Forsyningen påpeger, at det er nødvendigt, at udhængende grene m.v. er beskåret, så renovationsbilen uhindret kan benytte vejene. Endvidere er det vigtigt, at træer, buske o. lign. rundt om affaldsbeholderen er beskåret, så skraldemanden kan tømme uden gener.

Hvis man er i tvivl, kan man få oplysning hos Forsyningens kundeservice på tlf. 98299000.

(Kilde: Forsyningens hjemmeside) 

Tekst tilrettet af Per Rye

 

Kommuner inspirerer hinanden: Flere unge skal i uddannelse

0
0

Alt for mange unge er stadig uden for uddannelsessystemet og har dermed ringere muligheder på et arbejdsmarked, der ellers tørster efter kvalificeret arbejdskraft. Derfor vil Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev og Jammerbugt Kommuner nu skærpe indsatsen over for de unge. Et nyt fokus skal få flere 16 til 24 årige i uddannelse.

I Frederikshavn Kommune er ledige unge allerede genstand for stor opmærksomhed, men flere gennemfører ikke eller dropper ud af ungdomsuddannelserne. Udfordringen deles med de øvrige nordjyske kommuner. Derfor mødes Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev og Jammerbugt Kommuner torsdag og fredag for at drøfte, hvad der skal til for at ændre de unges retning.

Formålet med det tværkommunale seminar er at finde frem til nye veje, der kan føre de unge fra folkeskolen ind på ungdomsuddannelserne og videre ind på arbejdsmarkedet. Blandt andre Center for Ungdomsforskning kommer med input, og politikerne fra de fire arbejdsmarkedsudvalg skal dele erfaringer om, hvad der virker.

Nu skal fokus kort sagt være endnu større, lyder det fra formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune, John Karlsson:

”I Frederikshavn Kommune har vi i mange år prioriteret at iværksætte indsatser, der kan få endnu flere unge igennem uddannelsessystemet. Specielt erhvervsuddannelserne er et fokusområde for os, og derfor har vi en Erhvervsplaymaker, som bidrager til større sammenhæng mellem grundskolerne og erhvervslivet, og dermed til at kvalificere de unges uddannelsesvalg. Det er som udgangspunkt kommunernes ansvar at motivere de unge til uddannelse, og vi skal lære af hinanden, men opgaven kan vi kun løse i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og virksomhederne. Det er vigtigt, at de unge uddanner sig, både for deres egen skyld, men selvfølgelig også fordi virksomhederne i kommunen mangler kvalificeret arbejdskraft.”

Byrådet i Frederikshavn Kommune har afsat 6 mio. kr. til målrettede indsatser for unge i 2018. En del af disse midler bliver bl.a. brugt på at lave målrettede uddannelsesforløb for unge på EUC Nord og til at fastholde de unge i ungdomsuddannelse, når og hvis tingene bliver svære – enten faglig og/eller personligt.

Derudover er der oprettet en åben anonym psykologrådgivning for unge, hvor de unge kan tale med en psykolog, om de udfordringer og problemer, de har. 

FAKTA: 20 procent af de unge i 9. kl. blev i 2017 vurderet ikke-uddannelsesparate, hvilket gør det sværere for dem at gennemføre en ungdomsuddannelse senere i livet. Eksempelvis er 20 procent af de unge mellem 18 og 24 ikke i gang med eller har ikke gennemført en ungdomsuddannelse. Manglende ungdomsuddannelse gør det sværere at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Viewing all 1943 articles
Browse latest View live